Novi aparat za preciznije zračenje pacijenata

Kamenički Institut za onkologiju nabavio je uređaj za preciznu lokalizaciju tumorskih promena, namenjen pripremi pacijenata za zračnu terapiju na Klinici za radioterapiju.
Kamenički Institut za onkologiju nabavio je uređaj za preciznu lokalizaciju tumorskih promena, namenjen pripremi pacijenata za zračnu terapiju na Klinici za radioterapiju.

 

Na Institutu kažu da novi uređaj značajno skraćuje vreme obrade pacijenata, omogućava postavljanje zračnih polja sa ocrtavanjem delova koje treba zaštititi od zračenja, te precizniju isporuku doze na sam tumor.

Nabavka uređaja (Simulator Nucletron Evulution) i sređivanje mesta na kojem je postavljen koštali su 800.000 evra, a novac je obezbedio sam Institut, iz sredstava ostvarenih tokom dopunskog rada u 2009. godini, odnosno lečenjem pacijenata iz Republike Srpske.

Takođe, Klinici za radioterapiju donirana je "in vivo" dozimetrija, odnosno dva seta u vrednosti od oko 22.000 evra, koji će podići preciznost u izvođenju radioterapijskih procedura. Reč je o donaciji Međunarodne agencije za atomsku energiju, kroz program tehničke saradnje koju vodi fizičarka Borislava Petrović.

  • Mile

    01.03.2012 07:41
    Lepa vest, ali...
    Ovo je lepa vest za sve onkološke pacijente koji se leče u Kamenici. Još kada se razreši afera sa trgovinom listama čekanja i kada odgovaraju oni koji su tom aferom ugrožavali zdravlje i život pacijenata, a punili svoje džepove, onda možda Institut u Sremskoj Kamenici postane ponovo respektabilna institucija, institucija koja je u službi pacijenata, a ne u službi vladajućih partija (koje god one bile - juče SPS, danas DS i LSV, sutra...) i pohlepnih pojedinaca.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti