Trg republike će biti Trg Aleksandra Tišme

"Akademska knjiga" i Matica srpska složni su u ideji da Trg republike treba da bude preimenovan u Trg Aleksandra Tišme.
"Akademska knjiga" i Matica srpska složni su u ideji da Trg republike treba da bude preimenovan u Trg Aleksandra Tišme.

- Tišma zaslužuje mnogo više od trga i odavno postoji inicijativa da se u Tanurdžićevoj palati, gde je živeo, napravi spomen-muzej u njegovom stanu. Da to bude kultno mesto od kojeg će koristi imati ceo grad i cela srpska kultura - istakao je predsednik Matice srpske Dragan Stanić.

Inicijativu je podržao i predsednik Društva književnika Vojvodine Nikola Strajnić uz napomenu da je "mnogo novih ulica i trgova u Novom Sadu, a malo onih koje nose imena velikih pisaca". - Tišma je naš veliki pisac i njegov opus predstavlja veliki iskorak u našoj književnosti u umetničkom smislu. Njegova dela su otišla u umetničke visine svetskih razmera i mi samo možemo da sledimo taj put. Zato ovaj predlog ima veliku podršku DKV - kaže Strajnić.

U gradskoj vlasti, kojoj je inicijativa prosleđena, kažu da će ovom predlogu "pristupiti veoma ozbiljno, kako to takav pisac zaslužuje".

Trg republike, koji se nalazi između Jovine gimnazije i Riblje pijace nedavno je kompletno renoviran. Inače, Novi Sad već ima ulicu Aleksandra Tišme i ona se nalazi oko 100 metara dalje od Trga republike.

  • Brus Vilis

    27.10.2015 23:05
    Uvedite brojeve umesto naziva. Jeftinije je. Ništa ne gradite samo menjate: nazive ulica, direktore u preduzećima, visinu poreza i kravate na vratovima.
  • Sima

    27.10.2015 19:01
    Smesno je sto sto ova marv* (dole komentatori) bez trunke obrazovanja, ne zna da cutnjom sakrije sopstvenu glupost.
  • Ex Chapman

    27.10.2015 14:07
    Tišma
    Aleksandru Tišmi svaka čast. Imam privilegiju živeti u ulici koja nosi njegovo cenjeno ime. Pre toga se zvala Jadranska. Meni samo nije jasna ta opsesivna potreba "gradskih otaca" da svaki čas menjaju imena ulica. Ako je cilj odavanje počasti zaslužnima, onda je valjda celishodnije da se podigne spomenik, finansira obimna biografija ili dokumentarac o dotičnom - nešto što će ljudi videti i obratiti pažnju. Imena ulica obično ne znače ništa: koliko Vas je znalo ko je Laza Telečki dok neko nije napravio onaj mural na početku ulice koja decenijama nosi njegovo ime? Ili ko je bio Đorđe Nikšić Johan? Ili Ognjen Prica? Dakle ja predlažem da umesto menjanja naziva trga (što će svima koji žive na istom stvoriti ogromne probleme, počevši sa ličnim kartama, pa poštom itd.), da se na tom trgu digne spomenik Aleksandru Tišmi. Ionako ovo novo što su napravili ne liči ni na šta. I ne služi ničemu osim da se noću okupljaju sumnjivi likovi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti