Volontiranje i dalje retka pojava

U vreme kad svi gledaju kako da dođu do nekih para, i sve je skupo i preskupo, besplatni rad nije mnogo popularan.
U vreme kad svi gledaju kako da dođu do nekih para, i sve je skupo i preskupo, besplatni rad nije mnogo popularan. Član Gradskog veća zadužen za obrazovanje, Milan Đukić kaže da se u poslednjih godinu dana intenzivno promoviše volontiranje kako bi ono postalo deo naše svesti.

"Mislim da je ovim akcijama obuhvaćen određen broj dece koji još nije dovoljan da bi mi mogli da se poredimo sa nekim razvijenim zapadnim društvima u kojima to funkcioniše decenijama", kaže Đukić.

Volonterski centar "Srce" u poslednje dve godine promoviše volontiranje po srednjim i osnovnim školama u Vojvodini. U akciji je učestvovalo po 20-oro dece iz svake škole. Tanja Bokun iz "Srca" kaže da su stariji učenici pomagali mlađima da reše različite probleme.

"U novosadskim školama ovakva pomoć je najzastupljenija u produženom boravku. Tamo mlađu decu dočekuju njihovi drugari iz šestog i sedmog razreda, pomažu im da urade domaći, da savladaju nešto što možda u toku časa nisu uspeli ili izlaze s njima napolje da se igraju", objašnjava Bokun.

U pojedinim školama su nastavnici tražili da volonteri budu prisutni za vreme nastave. Tanja Bokun kaže da su ovakvim angažovanjem volonteri stekli nove veštine i veće samopouzdanje.

"S druge strane, deca korisnici su bila zadovoljnija zbog toga što su postizala bolji uspeh u školi, imala su priliku da se upoznaju sa drugom decom, i možda su naučila neke nove igre", kaže Bokun.

Savetovalište doprinelo smanjenju nasilja

U Osnovnoj školi "Ivan Gundulić" pokrenuto je savetovalište u kome učenici savetuju svoje vršnjake o različitim problemima. Školski psiholog Svetlana Stojšin kaže da je ideja bila da deca bez stida i anonimno potraže savet na sva pitanja koja ih tište.

"Njihovi vršnjaci su možda za to i najpogodniji pošto su im sveža sećanja na detinjstvo i najbolje mogu da razumeju njihove probleme jer su i sami isto prošli", kaže Stojšin.

Osim što su đaci dobijali odgovore na različita pitanja, poboljšali su se i odnosi između starije i mlađe dece. Stojšin kaže da među učenicima ima i manje nasilja. "Pitanja koja su pristizala u savetovalište jednim delom su se odnosila i na nasilje koje su deca doživljavala. Ova akcija je uticala da se ta deca otvore i da sa nekim podele ono što im se dešava", objašnjava Stojšin.

Ona smatra da bi deca trebalo da uče o volontiranju još od prvog razreda osnovne škole. Ona kaže da bi već u tom uzrastu kod deteta trebalo razvijati osećaj solidarnosti i uzajamne pomoći. "Dok se još nalaze kod učitelja ili učiteljice, deca od vaspitača uče kako da se odnose prema svojim drugovima kada im je potrebna neka pomoć", kaže Stojšin.

U "Srcu" kažu da je u planu da volontiranje promovišu i u drugim novosadskim školama. Nadaju se da će osnovne i srednje škole prepoznati dobre strane njihove kampanje, jer od toga imaju koristi svi uključeni- i volonteri, i drugi učenici, i nastavnici.

  • 24.11.2010 05:32
    hahahaha...u ovoj drzavi volontirati, mesecne zarade onih koji rade su manje nego nekadasnje dobrovoljne radne akcije
  • 23.11.2010 14:50
    ko je blesav da volontira kad politicari za nerad dobijaju po 100.000 i uplacene doprinose,a ti glupi narode rintaj za dz

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti