Vladika Nikanor osuđen za mobing i zlostavljanje sveštenika

Viši sud u Pančevu doneo je prvu presudu za mobing u SPC, u slučaju zlostavljanja nekadašnjeg omoljičkog sveštenika Tomislava Živkovića od vladike banatskog Nikanora.

Ova presuda još uvek nije pravosnažna, a doneta je 29. januara ove godine. Tužba je podneta protiv episkopa Nikanora, povodom zaštite od zlostavljanja, potvrdila je potparolka Višeg suda u Pančevu Sandra Medaković.

"Presuda našeg suda doneta je zbog propuštanja, odnosno zbog toga što tuženi Nikanor nije u zakonskom roku od 30 dana odgovorio na tužbu, iako je dobio upustvo o pravnom leku, odnosno znao šta će se dogoditi ukoliko to ne učini. Zatim, ocenjeno je i da činjenice na kojima se zasniva tužbeni zahtev nisu u suprotnosti s dokazima koje je podneo tužilac, te osnovanost zahteva proizlazi iz činjenica koje je tužilac naveo u tužbi", rekla je ona.

Reč je zapravo o procesnoj odluci usvajanja tužbenog zahteva protojereja Tomislava Živkovića, koji je naveo da je trpeo zlostavljanje na radu od vladnike Nikanora, od februara 2015. godine.

"Treba napomenuti da je Živković, uz tužbu za zlostavljanje, podneo i tužbu zbog nezakonitog otpuštanja radi vraćanja na rad, za isplatu zaostalih zarada i radi ostvarivanja prava iz osnovnog i penzijskog osiguranja. Viši sud u Pančevu je taj deo tužbenog zahteva razdvojio i uputio Osnovnom sudu u Pančevu, koji je nadležan za tu vrstu postupka iz radnih sporova pa će taj deo u njemu biti i vođen i okončan", istakla je Sandra Medaković za Dnevnik.

Mada je reč o prvoj presudi za mobing, kakva je nezabeležena u crkvenom životu, odnosno da sveštenik pred građanskim sudom tuži svog vladiku i dobije presudu u svoju korist, presuda koju je doneo Viši sud u Pančevu nije pravosnažna, te vladika ima pravo žalbe u roku od osam dana od prijema i to Apelacionom sudu u Beogradu.

"Viši sud u Pančevu usvojio je i zahtev Živkovića da se presuda koja bude doneta u ovom postupku može objaviti u javnim glasilima, u ovom slučaju u "Politici", o trošku tuženog. Verovatno kada presuda bude konačna. Pretpostavljam da je to tako, odnosno kada eventualno drugostepni sud bude odlučio, ukoliko bude žalbe, da će onda biti objavljeno jer bi to bilo adekvatno", zaključila je Sandra Medaković.

Svešteniku oduzeti viši čin i parohija

Omoljički sveštenik Tomislav Živković je odlukom episkopa Nikanora razrešen čina protojereja i protonamesnika i raspoređen na najniži čin jereja. Oduzeta mu je parohija, a bilo je pokušaja i da s porodicom bude izbačen iz službenog crkvenog stana u Omoljici. Živković je o celom slučaju obavestio i patrijarha Irineja i Sinod SPC.

Vladika Nikanor inače je svojevremeno bio poznat po tome što ima platu od 170.000 dinara, koju je dodelio sam sebi kao predsedniku eparhijskog upravnog odbora, dok ostali sveštenici u eparhiji banatskoj žive sa dvadesetak hiljada mesečno. Pored toga, kako su mediji pisali, sveštenici moraju da izdvajaju i 21 odsto svojih primanja u zajedničku kasu kojom raspolaže Vladika Nikanor, koga u Banatu zovu "bankar", jer se bavi poslovima davanja kredita i zajmova sa kamatom od 5 odsto, što je kamata komercijlalnih banaka.

Autor: Dnevnik, 021

  • Građanin

    08.02.2016 23:25
    ?????
    Mene interesuje zašto se crkva ne oporezuje kao i sve ostalo...ukoliko mogu da primaju penziju i budu zdravstveno osigurani (iz budžeta države, o trošku građana ove države) i koje čega još?????
  • Hej Sremac

    05.02.2016 17:46
    Nije vladici tata ostavio eparhiju u nasledje da moze da radi sta mu volja. Eparhija egzistira od novca svih nas vernika, to nije nicija licna imovina, a svestenici i episkopi su u sustini radnici Crkve. Kakav kromanjonac vladika mora biti da mu sud presudi za maltretiranje zaposlenog?
  • Сремац

    05.02.2016 09:33
    ПАНЧЕВАЧКИ ЦИРКУС
    Томислав Живковић није жртва мобинга,јер је право Архијереја да распоређује свештенике.То што је он умислио да је Државни попа,то је његов проблем.Мој савет му је да се запосли у некој Месној заједници за попа.Када је уписао Богословију и определио се за овај позив,морао је знати шта га чека,ако се огреши о Каноне Цркве.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".