Britanija i Švedska odbacila odluku UN o oslobađanju Asanža

Panel Ujedinjenih nacija odlučio je da je osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž "arbitrarno pritvoren" i pozvao na njegovo oslobađanje.
Takođe, u odluci se ističe poštovanje "fizičkog integriteta i slobode kretanje" Asanža. Radna grupa UN pozvala je britaniju i Švedsku da "okončaju njegovo lišavanje slobode". Panel, sastavljen od petorice eksperata, saopštio je da bi London i Stokholm trebalo da nadoknade štetu osnivaču Vikiliksa.
 
Portparol britanskog premijera Dejvida Kamerona izjavio je u četvrtak da će Asanž biti uhapšen ukoliko izađe iz ambasade Ekvadora, bez obzira na odluku UN. On je rekao da bilo koja odluka komisije UN koja razmatra Asanžovu žalbu neće biti pravno obavezujuća, te da će nalog za hapšenje Asanža biti izvršen ukoliko on napusti ambasadu.
 
Asanž je izjavio da će se predati britanskoj policiji ako komisija UN ne odluči u njegovu korsti, ali je dodao da, ukoliko odluka bude suprotna, očekuje da mu se vrati pasoš i da se "obustave pokušaji hapšenja".
 
Asanž je 2014. godine podneo tužbu protiv Švedske i Velike Britanije, zbog odluke o arbitrarnom pritvoru, zbog čega ne može da napusti ambasadu Ekvadora, a da pritom ne bude uhapšen. On je našao utočište u ambasadi Ekvadora u Londonu u junu 2012. godine, kako bi izbegao izručenje Švedskoj, gde ga traže zbog optužbi za silovanje 2010, koje on poriče. Osnivač Vikiliksa strahuje da će ga Švedska izručiti SAD, gde bi mogao da se nađe na sudu zbog objavljivanja poverljivih vojnih i diplomatskih dokumenata.
 
Britanska vlada je navela da će osporiti izveštaj panela UN. "To ništa ne menja, mi u potpunosti odbacujemo bilo koju tvrdnju da je Džulijan Asanž žrtva arbitrarnog pritvora", stoji u saopštenju britanske vlade. Velika Britanija je već napomenula UN da će i formalno osporiti zaključke radne grupe, navode u britanskoj vladi.
 
Švedska strana je takođe negirala odluku UN, navodeći da njegovo eventualno oslobađanje "nema formalni uticaj na tekuće istrage prema švedskom zakonu", preneo je AP.
 
Autor: Tanjug

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet