Pregovori o španskoj vladi u ćorsokaku

Španska Socijalistička partija (PSOE) odbila je zahtev stranke Podemos da vode pregovore o formiranju nove vlade.
Na zahtev kralja Felipea VI, lider PSOE Felipe Sančez vodi pregovore s drugim strankama.
 
Vođa Podemosa, stranke koja se protivi merama štednje, Pablo Iglesijas zatražio je, međutim, da se iz pregovora isključi stranka centra Siudadanos. "Naš pregovarački tim biće spreman odmah kada se Socijalisti budu zalagali za vladu progresa", rekao je on.
 
Sančez je izjavio da će nastaviti da pregovara sa svim strankama, izuzev s Narodnom strankom i pozvao je Iglesijasa da ponovo razmotri svoj zahtev. "Ima stvari koje će nas podeliti, ali je jedna stvar koja nas ujedinjuje - okončati vladu Mariana Rahoja i Narodne stranke", kazao je on.
 
Sančez je ranije obećao da će formirati "naprednu i reformističku" vladu. Podemos, Siudadanos i manje regionalne stranke održavaju balans snaga u španskoj politici, kojom decenijama dominiraju Narodna stranka i PSOE.
 
Španija je u političkom ćorsokaku nakon opštih izbora u decembru prošle godine koji su završeni bez jasnog pobednika. Novi razvoj događaja usledio je nakon ankete u četvrtak koja je pokazala da će se Podemos naći na drugom mestu na novim nacionalnim izborima, potiskujući Socijaliste.
 
Uprkos tome što je bio prvi na izborima sa 29 odsto osvojenih glasova, vršilac dužnosti premijera Mariano Rahoj iz konzervativne Narodne stranke nema podršku za formiranje vlade.
 
Autor: Tanjug

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.

Odloženo izručenje Asanža u SAD

Sud u Velikoj Britaniji saopštio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž još ne može biti izručen SAD koje ga terete za špijunažu.