Hoćemo li dobiti Aleksin zakon?

Predlog "Aleksinog zakona" naći će se pred članovima Odbora za prava deteta, zakazanom za četvrtak, 11. februar.

Zakon predviđa oštrije kazne za đake, profesore, direktore i nesavesne roditelje. Hoće li Srbija dobiti još jedan zakon koji nosi ime tragično stradalog deteta? Hoće li Aleksin zakon pomeriti sa mrtve tačke i usvajanje zakona o osnovama obrazovanja I onog o dečjem ombudsmanu, koji su stigli tek do nadležnih ministarstava.

Aleksin zakon predviđa oštrije kazne za roditelje, profesore, ali i učenike. “Za učenike smo predvideli dve nove kazne, jedna je taj ugovor o ponašanju, što je neka vrsta psihološke kazne, gde se učenik obavezuje da će shodno potpisanom ugovoru da se ponaša na jedan malo drugačiji način, to predstavlja blažu kaznu, a druga teža kazna bi bila suspenzija, odnosno rešavanje problema sa tim učenikom van zajednice u kojoj on pravi problem, jer ovako ništa ne radimo”, navodi Dragana Ćorić, autorka "Aleksinog zakona".

U slučaju malog Alekse, koga je maltretirala grupa đaka iz njegove škole, nastavnici nisu reagovali ili su njihove reakcije bile neodgovarajuće. Upravo zbog toga, Aleksinim zakonom autori su nastojali da spreče takve propuste ustanove. "A to je negde oduzimanje licence ili davanje trajnog otkaza u slučajevima samo kada nisu reagovali na elemente vršnjačkog nasilja ili su neadekvatno postupili. Recimo, zaprimili su prijavu, ali je nisu prosledili dalje, ili su njeno rešavanje raztezali jedno duže vreme da je ona izgubila smisao", dodaje Ćorić.

Trojica maloletnika zbog nasilja prema Aleksi Jankoviću osuđena su na maksimalne kazne za svoj uzrast. Vođa grupe dobio je pojačan vaspitni nadzor šest meseci do dve godine, a druga dvojica ukor suda. Školu je sud kaznio sa pola miliona dinara, a direktorku Suzanu Popović Ickovski sa 50.000 dinara.

Autor: B92, foto: Snežana Rusović, Dragan Rusov









 

  • Istina

    08.02.2016 06:43
    Većina roditelja danas, bez obzira na socio i druge položaje, razmišlja o ispisu svog deteta iz trenutne škole - zbog fizičkog nasilja, neangažovanja profesora i nastavnika, kao i neodgovarajućeg obrazovanja koje se dobija.
    Ministarstvao obrazovanja zaslužuje prekvalifikaciju u Odelenje za održavanje staničnih nužnika.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.