Građani mogu da odgovaraju zbog građanskog hapšenja

Nakon jučerašnjeg građanskog hapšenja, koje se dogodilo u centru Novog Sada, postavilo se pitanje da li građani mogu da odgovaraju pred sudom zbog toga.
Građani u Srbiji imaju pravo da "uhapse" osobu koju su zatekli u izvršavanju krivičnog dela. Advokat Vladimir Beljanski ističe da je veoma bitno da se građansko hapšenje odnosi na krivična dela zbog kojih se goni po službenoj dužnosti.
 
"Oblast građanskog hapšenja je regulisana zakonom o krivičnom postupku i ono je pravo svakog čoveka. Naravno, ne može se lišavati slobode iz bilo kog razloga, nego zbog težih krivičnih dela, poput razbojništva ili krađe. Obaveza građanina je da u toj situaciji odmah obavesti policiju ili da ga odvede u najbližu policijsku stanicu", priča Beljanski za 021.rs
 
Međutim, veoma često se postavlja pitanja šta se događa ukoliko dođe do okršaja između uhapšenog i građanina koji ga je zatekao u izvršenju krivičnog dela. Tada je najčešće reč o situaciji u kojoj se kombinuju građansko hapšenje i nužna samoodbrana.
 
"Hapšenje i samoodbrana su regulisani na različitim načine. Kod prvog je u pitanju Zakon o krivičnom postupku, dok je kod samoodbrane reč o krivičnom zakonu. Svako ima pravo da se brani kada je napadnut", kaže Beljanski i dodaje da postoje različite vrste samooodbrane.
 
"Postoji određena gradacija odbrane. Imamo potpunu nužnu odbranu, koja isključuje postojanje krivičnog dela, ali i slučaj u kom može doći do prekoračenja odbrane, što se najčešće dešava kada je primenjena veća sila nego što je potrebno", objašnjava Beljanski.
 
Kako bi se odredilo da li je hapšenje bilo opravdano ili ne, on kaže da se često kao merilo koristi to da li je nakon privođenja policije došlo do pokretanja postupka ili daljeg zadržavanja osobe. Ukoliko do toga dođe, tada uhapšeni uglavnom ne dobija odštetu, jer je dalje u ingerenciji policije.
 
Naš sagovornik ističe da je veoma bitno da građani znaju da je građansko hapšenje njihovo pravo, ali da ne smeju povređivati ili ponižavati uhapšenog. "To je sasvim opravdan postupak, koji je predviđen zakonom i dozvoljen ukoliko je opravdava situaciju koja je prethodila hapšenju", dodaje Beljanski za 021.rs.
 
On ističe da ovakvi slučajevi nisu česti u našoj sudskoj praksi, te da bi kazna za onoga ko je izvršio građansko hapšenje zavisilo od eventualnih povreda koje bi imao uhapšeni. 
 
Ipak, policajci i sigurnosni radnici preporučuju građanima da ne hapse sami, jer ne znaju u kakvu se opasnost mogu dovesti. Prema njihovim rečima, hapšenje je najbolje prepustiti profesionalcima, odnosno ukoliko se nađu kao svedoci krivičnog dela da prvo pozovu policiju na 192.
 
Autor: Zoran Strika
  • vrh

    22.06.2019 13:45
    vrh filmovi
    pozdrav narode, evo filmova https://filmovisaprevodom.fun/
  • GRADJANIN

    14.02.2016 09:45
    Gradjani mogu da odgovaraju zb
    Zašto je Beljanski jedina advokatska kancelarija koju Vaš list konsultuje?
    Koliko znam ima još 800 drugih advokatskih kancelarija u Novom Sadu .......
  • Savetnik

    12.02.2016 01:06
    Ako vam snsovci dođu u popis da li ste njihovi ili niste, ne smete da ih građanski uhapsite bez obzira što imaju birački spisak što je ilegalno. Ali snimite ih telefonom, lica detaljno da im se vide, pre nego što pobegnu. A birački spisak neka im eto slučajno ispadne...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti