FOTO: Zaduženi u švajcarcima napravili pometnju u Rajfajzen banci

Zbog novčanih uplata tri žene večeras je zatvoren šalter u Rajfajzen banci, na Bulevaru oslobođenja.

Naime, tri predstavnice udruženja građana dužnika u švajcarskim francima Efektiva u 16:30 su pokušale da uplate po dinar na račun, u znak protesta zbog izostanka razumevanja države, Narodne banke i privatnih banaka prema ovoj rastućoj grupi ugroženih građana. Pošto su počele da ispunjavaju uplatnice sa iznosom od jednog dinara, jedan od dva šaltera za uplatu naglo je zatvoren, kao i drugi na kratko, a šef u banci rekao je prisutnima da ne mogu tako da se ponašaju.

"Da li smo mi građani drugog reda? U čemu je problem da uplaćujemo po dinar? Da li smo mi manje vredni građani? Ovo je šalter za uplatu i ja želim da uplatim dinar", navela je koordinatorka Efektive za Novi Sad Mirjana Maja Uzelac, uverila se reporterka 021 na licu mesta.

Za tri građanke otvoren je poseban šalter za male uplate, na koji su one odbile da pređu, stojeći u redu za redovne uplate. Došlo je do kratkog verbalnog konflikta između građanki i zaposlenih u banci, koji su u jednom trenutku pretili da će pozvati policiju ukoliko se tri žene ne pomere za novootvoreni šalter, na šta su one odgovorile da će pozvati policiju - prve.

"I treba da dođu da vide kako se ponašate prema nama", navela je Uzelac i tražila pisano obrazloženje za otvaranje posebnog šaltera za uplate u vrednosti od jednog dinara. Nakon što je u nekoliko navrata odbijena od strane šefa banke, popunila je obrazac za žalbu. Međutim, jedan od dva šaltera nastavio je da radi, ona je nastavila da uplaćuje po dinar - i tako oko 60 puta.

Druga članica Efektive po dinar je uplaćivala na šalteru za male uplate, dok je treća prisutna članica čekala u redu da koordinatorka završi. U međuvremenu je brzo nastala velika gužva u banci, te su ostali prisutni usmeravani na druge šaltere.

Više fotografija ovog svojevrsnog protesta nismo mogli da napravimo, jer je u banci zabranjeno fotografisanje.

  

Podsetimo da su dužnici u "švajcarcima" ogorčeni jer se ne donosi zahtevani Zakon o konverziji, a pritom se konverzija u evro nedavno izvršila nad privilegovanim pojedincima u državnoj banci u Beogradu. Podsetimo i da država tvrdi da je konverzija u evro nelegalna, ali je ipak pojedinima sprovedena

                   

      

Naredne sedmice, Efektiva najavljuje još radikalnije proteste u prestonici.

Autorka: Gorica Nikolin - gorica@021.rs

Foto: M. Uzelac

  • MAD MAX

    17.02.2016 22:02
    Ja sam uzeo stambeni kredit u EUR valuti daleke 2006 godine. Kurs EUR je tada bio 70 dinara, sada 122 dinara a plaata ista, nije vezana za kretanje kursa. I sta sada banka mi je kriva ili drzava koja ne moye da kontrolise kurs? Ah da ja sam i zaposlen u banci, kod mene nema hocu-necu da platim.
  • Smorena

    17.02.2016 11:18
    Kada su nacisti došli po komuniste,
    ja sam ćutao;
    jer nisam bio komunista.
    Kada su zatvorili socijaldemokrate,
    ja sam ćutao;
    jer nisam bio socijaldemokrata.
    Kada su došli po sindikalce,
    ja se nisam pobunio;
    jer nisam bio sindikalac.
    Kada su došli po mene,
    nije preostao niko da se pobuni.
  • marko

    15.02.2016 14:22
    uzas
    jadni ljudi nemaju za osnovne stvari rade za 200 evra ceo mesec jos i ovi povecavaju kamate a kad odes fixna ka mata i t o je to e tako se neradi moj vucicu pogledaj ti malo ogledalofirme pa onda se izjasni u skupstini

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti