Istorijski susret - Kiril: Ovo je božija volja; Franja: Mi smo braća

Istorijski sastanak ruskog patrijarha Kirila i pape Franje počeo je u prestonici Kube, Havani. Posle sastanka se očekuje potpisivanje deklaracije.

Pres sekretar ruskog patrijarha Aleksandar Volkov izjavio je da je deklaracija koju treba da potpišu dva poglavara već usaglašena. "Želim da naglasim da se sve dogodilo po Božijoj volji", rekao je patrijarh Kiril.

To je prvi sastanak između poglavara Rimokatoličke i najveće pravoslavne crkve još od Velikog raskola 1054. godine, koji je oblikovao modernu Evropu i Bliski istok. "Mi smo braća", bile su prve reči koje je papa izgovorio na sastanku.

Sastanak na neutralnom terenu planiran je već decenijama, a poslednje prepreke uklonjene su zahvaljujući kombinaciji papine odlučnosti da bi sastanak trebalo da se održi i stava ruske pravoslavne crkve da su događaji na Bliskom istoku povećali potrebu za ujedinjenošću hrišćana.

Papa Franja i patrijarh Kiril su se zagrlili i poljubili tri puta. To je prvi susret jednog pape i nekog ruskog patrijarha. Predviđeno je i da poglavari dve crkve posle dvočasovnog razgovora na aerodromu u Havani potpišu zajedničku deklaraciju.

Vatikan smatra ovaj susret važnim prvim korakom u svojim ekumenskim naporima, ali mnogi pravoslavni posmatrači smatraju da je Kirilova spremnost da sedne i razgovara sa papom više pokušaj da pokaže značaj Rusije i ruskog Pravoslavlja u trenutku kada Zapad izoluje Mosku, ocenjuje agencija AP.

Očekuje se da će zajedničko saopštenje dva poglavara posle razgovora da se odnosi na najvažniju temu od zajedničkog interesa za današnje katoličku i pravoslavnu crkve, a to je sudbina Hrišćana u Iraku i Siriji koje ubijaju ili proteruju iz njihovih domova pripadnici Islamske države. Vatikan se nada da će ovaj sastanak doprineti poboljšanju odnosa sa drugim pravoslavnim crkvama i podstaći napredak u dijalogu o teološkim razlikama koje su podelile istočnu i zapadnu crkvu.

Autor: B92

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet