Papa i patrijarh pozvali na hrišćansko jedinstvo

Papa Franja i ruski patrijarh Kiril pozvali su međunarodnu zajednicu da zaštiti hrišćane od napada na Bliskom istoku.
Dvojica poglavara takođe su pozvala na obnavljanje hrišćanskog jedinstva.
 
"U mnogim zemljama Bliskog istoka i Severne Afrike čitave porodice, sela i gradovi naše braće i sestara hrišćana bivaju potpuno istrebljeni i uništeni", naveli su dvojica poglavara u zajedničkoj deklaraciji nakon susreta u Havani, prenosi Rojters. 
 
"Njihove crkve su varvarski opustošene i opljačkane, spomenici uništeni, relikvije izložene svetogrđu", navodi se u deklaraciji.  Dvojica poglavara govorili su o napadima na hrišćane u svetlu nasilja koje vrši Islamska država, navodi Rojters. "Nadamo se da će naš sastanak doprineti ponovnom uspostavljanju jedinstva kakvo želi Bog", naveli su u zajedničkoj deklaraciji nakon istorijskog susreta u Havani, prvog posle gotovo hiljadu godina, navodi AFP. 
 
Papa je nakon sastanka rekao da se u njihovom dijalogu osećalo prisustvo Svetog duha. "Razgovarali smo kao braća, jer mi imamo istu veru i tragamo za istim putem. Razgovarali smo veoma iskreno i otvoreno. Uveravam vas da sam u tom dijalogu osetio prisustvo Svetog duha", kazao je papa, navodi Tass. 
 
Patrijarh i papa su ocenili da je obnova hrišćanstva u Rusiji i mnogim zemljama istočne Evrope bez presedana, navedeno je u zajedničkoj deklaraciji. Oni su izrazili nadu da će raskol među pravoslavnim hrišćanima u Ukrajini biti prevladan na osnovu kanonskih normi i saopštili da unijaćenje nije put ka obnavljanju jedinstva crkve, prenosi Sputnjik. 
 
U zajedničkoj deklaraciji su pozvali svoje crkve da ne podržavaju dalji razvoj sukoba u Ukrajini. Pravoslavna i katolička crkva mogu aktivno da rade zajedno, izjavio je patrijarh Moskovski i cele Rusije nakon sastanka. "Proveli smo dva sata u otvorenoj, bratskoj diskusiji, sa punim razumevanjem odgovornosti za svoje crkve, za svoj verujući narod, za budućnost hrišćanstva i za budućnost civilizacije. To je bio veoma sadržajan razgovor koji nam je pomogao da se međusobno razumemo", rekao je patrijarh Kiril. 
 
Papa Franja i ruski patrijarh Kiril razmenili su poklone koji imaju duboko simboličko značenje. Papa je patrijarhu Kirilu doneo relikvijar u kojem su mošti Svetog Ćirila Aleksandrijskog koji je živeo u 5. veku i koga poštuju i katolička i pravoslavna crkva, prenosi AP. Patrijarh Kiril je papi Franji poklonio malu repliku ikone Bogorodice Kazanske. Kazanska ikona Majke Božije smatra se jednom od čudotvornih pravoslavnih ikona i veoma je poštovana u Rusiji. Smatra se zaštitnicom ne samo Rusije već čovečanstva, mira i pravde. 
 
Ruski patrijarh Kiril i papa Franja sastali su se sinoć u Havani, što je prvi susret poglavara dve crkve od raskola 1054. godine. Oni su se srdačno pozdravili i poljubili pre početka sastanka. "Sastajemo se u pravo vreme i na pravom mestu", rekao je patrijarh Kiril, prenose ruski mediji. Sastanak je održan u prostoriji na Međunarodnom aerodromu Hose Marti u kojoj je izložene zastave Vatikana i znamenje poglavara Ruske pravoslavne crkve. 
 
Autor: agencije
  • Izvorni Krstjanin

    13.02.2016 19:29
    Neka Bog blagoslovi da dodje do jedinstva Hriscana!
  • Hvala

    13.02.2016 13:45
    Bogu
    Napokon! Hvala Bogu da su se dozvali zdravom razumu posle 1000 godina. Svi hrišćani trebaju da sarađuju i da se pomažu jer svi verujemo u istog Boga.
  • i????

    13.02.2016 08:58
    uopste me ne dotice sta se unijat kiril domundjava sa ovim. odo ja u katakombe. ni kod ovog backog irineja nije bolje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.