Ministarstvo traži punu platu za roditelje bolesne dece

Ministarstvo zdravlja predložilo je izmene zakona, da majke dece obolele od raka mogu da budu neograničeno uz svoju decu i da primaju 100 odsto zarade.

"U saradnji sa nacionalnim udruženjem roditelja dece obolele od raka, mi smo krenuli sa inicijativom da se te stvari promene u smislu da više ne postoji vremensko ograničenje, jer, jednostavno, ne možete da ograničite roditelju ako se dete nije izlečio za četiri meseca, da ne može više da bude sa njim", rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

"Gledamo šta je od svega toga moguće, ali sigurno je da će veći deo toga biti rešen", rekao je Lončar i istakao da se u vezi sa ovim predlogom već krenulo u proceduru. On smatra da bolovanje majke treba da bude sve vreme dok je dete bolesno, dok se ne izleči i ističe da će se pokušati da bude i 100 odsto zarade, umesto sadašnjih 65 odsto.

Prema njegovim rečima, zdrava porodica je osnovni cilj, i do kraja godine se očekuje da se taj zakon izmeni.

Ovu novinu u Zakonu o zdravstvenom osiguranju iniciralo je Udruženje dece obolele od raka, zajedno sa resornim ministasrtvom.

Dobra osnova za status roditelj-negovatelj

Sandra Ivanković iz Novog Sada, koja je pokrenula inicijativu za dodeljivanje statusa roditelj-negovatelj svim roditeljima čija deca imaju veliki procenat invaliditeta, smatra da je ovaj korak ministarstva veoma važan, jer sada polako porodice teško obolele dece postaju vidljivije i prestaju biti prepuštene same sebi. "Apsolutno podržavam, i radujem se ovoj vesti. Ali, mislim da bi Ministarstvo socijalne zaštite trebalo da se "probudi" i ugleda se na ovo (za sada obećanje) Ministarstva zdravlja, kako bi pomoglo nezaposlenim roditeljima, kao i roditeljima koji rade , kako bi svi mogli da dobiju status roditelj-negovatelj za koji se borimo pune tri godine", rekla je ona.

Na ovu vest nije ostala nema ni Dragana Ćorić, predsednica Udruženja "Roditelj" koja je za 021.rs rekla da "imati bolesno dete, bilo da je u pitanju rak, leukemija ili druga retka bolest je posebno i finansijski i psihički iscrpljujuće. Takvim roditeljima zaista znači podrška surovog kapitalizma, jer se boje da će izgubiti posao ili primati manju platu u tim otežalim okolnostima", kaže Ćorić i dodaje da se nada da će ovu izjavu ministra zdravlja podržati i ministar privrede i finansija jer mnoge dobre humane i preko potrebne ideje u inicijative su stale pred odgovorom da se za određene stvari u državi nema para.

Autor: Agencije, 021

  • Dragana Jovovic

    14.02.2016 16:55
    NE LAZI LONCARE
    Ovo je tragicna obmana pre izbora i nista drugo
  • manulać

    14.02.2016 14:56
    e moj ministre !
    pa od koga ti to tražiš?! ti si i tražio da se ne plaća pun iznos ,jerbo mora da se štedi ?! pa si počeo od te dece ?! a ti si šef i fondu za zdravstvo! i od koga ti sad,kao, tražiš?! od samog sebe???! cuti ,
    bre !!!
  • ANA

    14.02.2016 13:27
    sve to ok samo od koga če da oduzmu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija