Računi za struju kasne zbog takse za TV pretplatu

Januarski računi za struju kasne desetak dana zbog ubacivanja nove stavke - takse za TV pretplatu.

EPS je obračune počeo da šalje juče, pa se očekuje da će ih za dan-dva dobiti svi potrošači. Zbog ove novine, koja je nastala primenom Zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javne servise, EPS je morao da izmeni obrazac, odnosno da uvede novu obavezu od 150 dinara, koja je definisana pod brojem 13.

Pretplata će se obračunavati po brojilu, a na račune RTS-a i RTV-a mesečno će se slivati oko 450 miliona dinara. Ko ne plati 150 dinara takse, EPS će mu to zaračunati kao dugovanje za struju. Za ovu uslugu, RTS i RTV će EPS-u plaćati tri odsto od uplaćenih sredstava na ime fakturisanja i naplate takse.

U EPS-u kažu da potrošači neće biti oštećeni zbog kašnjenja računa jer je rok za ostvarivanje popusta od pet odsto za redovne platiše pomeren na 29. februar.

S druge strane, predsednik UO RTS-a Zoran Popović ističe da je novac od TV pretplate medijskom servisu dovoljan tek da se preživi.

"To je više anestezija, a ne lek, jer ćemo na ime pretplate dobiti nešto manje novca nego što smo dobili iz budžeta. To će biti dovoljno da se preživi, ali samo uz racionalizaciju i štednju, a RTS je već krenuo u tom pravcu", kaže Popović.

U EPS-u još dodaju da računi kasne zbog usklađivanja obračuna naknade za korišćenje obnovljivih izvora energije, koja iznosi 0,0093 dinara po utrošenom kilovat-satu, što je isti iznos kao i prošle godine.

Autor: Blic, Kurir

  • rs

    22.02.2016 18:20
    Placam za 2 garaze sa 2 brojila 1100 din i to je pausalno bez koriscenja elektricne energije, na to dodali 300 din.
    Sad posto placam vec taksu za stan jer mi treba struja a u garazama mi netreba ukinucu oba garazna brojila i dobice 0 din.
    Pa nek prave budalom nekoga drugoga.
  • Gradžanin

    21.02.2016 18:52
    Još ne znate sve marifetluke sa Zakonom o javnim medijskim servisima, a to je da tajkuni za svoje vile ne plaćaju TV taksu! Ovih 250 "mazgova" što je diglo ruke, Zakon nisu ni pročitali. Za privremeni priključak taksa se ne plaća, a "privremeno" može da taje i 20 godina!
  • Ime

    21.02.2016 15:17
    A zašto se sada plaća za svako brojilo? Pa ja imam dva u kući, na na sedmoro.Nemoguće je imati malu potrošnju i jedno brojilo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.