Usvojen Zakon o javnim preduzećima

Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o javnim preduzećima koji predviđa da se direktori javnih preduzeća u Srbiji biraju na javnom konkursu i da neće moći da budu partijski funkcioneri.
Predviđeno je i da direktora javnog preduzeća imenuje Vlada, na period od četiri godine, na osnovu sprovedenog javnog konkursa, a moraće da ima završen najmanje četvorogodišnji fakultet, najmanje pet godina radnog iskustva i najmanje tri godine radnog iskustva na poslovima kojim se javno preduzeće bavi.
 
Direktor javnog preduzeća neće moći da bude član organa političke stranke, odnosno moraće da mu miruje funkcija u organu političke stranke.
 
Komisiju za izbor direktora čini pet članova, od kojih dva imenuje vlada, jednog odbor Skupštine Srbije nadležan za poslove privrede, a jednog vlada za svako pojedinačno imenovanje direktora. On neće moći da ima zamenika, biraće izvršne direktore, kojih će moći da bude najviše sedam i moraće da budu zaposleni u tom javnom preduzeću.
 
Period obavljanja funkcije vršioca dužnosti direktora ne može biti duži od jedne godine, a ista osoba ne može biti dva puta imenovana za vršioca dužnosti direktora. Ministar privrede Željko Sertić istakao je, obrazlažući zakon, da su gubici u tim preduzećima ogromni i da je u 2014. godini 2,2 odsto BDP išlo na njihove dugove i garancije, kao i da cilj da taj broj padne na 0,5 odsto BDP do 2018. godine.
 
Dodao je da su dugovi javnih preduzeća iznosili 55 milijardi dinara u 2013. godini, a u 2014. godini 40 milijardi dinara, kao i da je plan bio da se u 2015. gubici javnih preduzeća smanje na 35 milijardi dinara. Sertić je rekao da ima 37 javnih preduzeća na republičkom nivou i 690 na lokalu.
 
Autor: Beta
  • joki

    24.02.2016 21:23
    zakon
    mogu oni da donose zakone kakve god zele, a svi znamo kako se dolazi do fotelje.
    Gledamo to vec godinama kako je sjahao kurta , a sad nas jase murta , pa sve u krug
    Uzas sve u svemu...
  • Pasteta

    24.02.2016 16:18
    Sve ce ovo vaziti samo na papiru, kao i do sada, a u praksi ce sve biti kako Takac Marta hoce.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.