Hrvatski ministar Mijo Crnoja podneo ostavku

Posle samo šest dana na funkciji, novi hrvatski ministar branitelja Mijo Crnoja podneo je ostavku.
"Protekla su dva dana u kojima smo razglabali i sve sam dokumente dao pravnim ekspertima koji su zaključili da nema krivice. Podneo sam ostavku jer ne želim nanositi štetu Vladi i premijeru. Nema nikakve krivice koju mi vi stavljate na teret. Pozdravljam sve hrvatske branitelje", rekao je Crnoja novinarima pred Banskim dvorima.
 
Na druga pitanja on nije želeo da odgovara. Za nekoliko dana koliko je bio ministar, Crnoja je u javnosti podigao veliku prašinu, pogotovo najavom da će napraviti registar "agresora i izdajnika" Hrvatske.
 
Stranke opozicione koalicije okupljene oko Socijaldemokratske partije (SDP) poslale su juče u saborsku proceduru predlog da se pokrene pitanje poverenja Crnoji. Predlog je potpisao 51 poslanik, a prema poslovniku parlamenta, zahtev je odmah stavljen na dnevni red.
 
U zahtevu stoji da je Crnoja prijavljen na lažnoj adresi da bi izbegao plaćanje poreza, da je za gradnju kuće 2009. dobio namenski kredit od 56.000 evra od Ministarstva branitelja, a gradnju nije ni počeo. Navodi se i da Crnoja u vlasništvu ima stan u Zagrebu, pa da je nejasno kako je ostvario pravo na stambeni kredit, ali i na darovano zemljište u Samoboru u kojemu ne živi, ali ima prijavljenu adresu.
 
Opozicija je u zahtevu navela da je Crnoja od grada Samobora dobio zemljište za izgradnju kuće, uz obavezu da je u roku od tri godine izgradi do određenog nivoa gradnje, što nije učinio. Uslov u ugovoru je bio da zemljište vrati ako to u predviđenom roku ne napravi. Navode i njegovo učešće u tuči zbog koje je krivično prijavljivan, kao i navodno nasilničko ponašanje prema samohranoj majci.
 
Do kasno u noć između srede i četvrtka trajali su razgovori o slučaju Crnoja između premijera Tihomira Oreškovića i potpredsednika vlade i lidera vladajuće koalicije Tomislava Karamarka (HDZ) i Bože Petrova (Mosta). Most je tražio smenu ministra, dok je jedna struja HDZ-a čvrsto bila uz njega. Prema navodima pojedinih medija, Karamarko je na sastanku upozorio da bi zbog Crnojine smene, uz probleme u stranci, moglo da dođe i do pobune dela ratnih veterana.
 
Autor: Jutarnji list/ foto: N1
  • KE-KS

    28.01.2016 21:36
    Naši ministri
    Nadam se da će i naši ministri naučiti nešto iz ovoga. Mogao bi ovaj primer da sledi ministar iz čarapanskog kraja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.