Srbija u rangu sa Turskom po pitanju stabilnosti i bezbednosti

U 2016. godini postoji mnogo žarišta koja prete svetskoj stabilnosti i miru, a istraživanje organizacije "Fund For Peace" iz Vašingtona pokazalo je koje države predstavljaju najveću opasnost.

Stanje u Libiji i Siriji nije bilo gore u poslednjih deset godina, što predstavlja najveću pretnju svetskom miru, pokazuje lista. Prema ovom popisu, najveći pad tokom poslednje decenije viđen je u državama na Bliskom istoku i Severnoj Africi.

S druge strane, najstabilnije je u zemljama Skandinavije, pre svega u Finskoj. Ta zemlja je jedina na listi koja se nalazi u kategoriji "veoma stabilne", dok se u sledećoj, "stabilne" zemlje, nalazi 14 država.

Na listi krhkih zemalja, negde u samoj sredini nalazi se Srbija i to na 92. mestu što je u ravni sa Turskom koja je na 90. mestu i gde su učestali teroristički napadi. Od zemalja bivše SFRJ najnestabilnije je u Bosni i Hercegovini koja zauzima 79. mesto, dok je najbezbednije u Sloveniji (162).

Bosna i Hercegovina je, nakon Rusije, najnestabilnija država Evrope, nestabilnija čak i od Ukrajine gde još uvek traju ratna dejstva. S druge strane, Slovenija se nalazi u rangu Velike Britanije i Belgije.

Autor: Al Jazeera

  • Anominus

    07.03.2016 13:34
    ''Pa cak i Nemacka je manje stabilna nego Rusija ako cemo realno samo gledaj koliko razlicitih nacionaliteta tamo zivi isto tako i u francuskoj...''

    Znaci, ako vise nacija zivi u nekoj zemlji, onda je zemlja samim tim nestabilna? Mislis da u Rusiji zive samo Rusi? Pogledaj za pocetak sa koliko zemalja se Rusija granici. Bice da je tom logikom neko drugi nestabilniji.

    ''Nisam Rusofil samo da se zna nego gledam realno... a amerikanci su jos ne stabilniji od cele Evrope...''

    Pismenost te odala. :)
  • Djomla

    07.03.2016 12:01
    Najniža prosečna zarada u regionu je najvažniji paramater, ostala rangiranja samo objašnjavaju zašto je to tako.Srbija nije samo zaostala zemlja - ona i dalje zaostaje.
  • lider

    07.03.2016 11:56
    Nemoguce pa mi smo lider regiona.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija