Vojvodina siromašnija za skoro 1.000 lekara

Vojvodina je od 1. januara ove godine ostala bez 970 zaposlenih lekara.
Suočeni s isticanjem licenci, lekari-članovi Regionalne lekarske komore Vojvodine morali su da obnavljaju dozvole za rad. Broj lekara kojima je ove godine istekla prva licenca je 4.464, a njih 3.575 podnelo je zahtev za obnovu. Kako za 021 kažu u Komori, od tog broja 143 lekara nisu ispunili uslov za dobijanje licence, a zahtev nije podnelo njih 827.
 
"Od tog broja, jedan deo lekara je otišao da radi u inostranstvo, jedan deo je penzionisan i nije u obavezi da poseduje licencu. Određeni broj lekara je, nažalost, preminuo", kažu u Komori.
 
Da bi ispunili uslove za licenciranje, doktori moraju da skupe 140 bodova tako što će pohađati seminare, radionice i druge stručne skupove. Oni koji nisu bili redovni na ovim aktivnostima nisu uspeli da obnove licencu i samim tim nemaju dozvolu za rad. Licenca je dokaz da lekar radi na svom usavršavanju i da prati novine u medicini, što bi trebalo da garantuje bolju uslugu za građane. Kako navode u Lekarskoj komori, lekari jesu zainteresovani da se usavršavaju, pa posećuju skupove. 
 
"Članovima komore je, na našem sajtu, omogućeno besplatno rešavanje online testa. S obzirom na to da je, u poslednjih nekoliko godina, primećen porast broja kako fizičkih tako i verbalnih napada na lekare i ostale zdravstvene radnike, Komora je odlučila da pokuša da edukuje i pripremi svoje članove za reagovanje u kriznim situacijama. U tom cilju su tokom 2015. godine organizovane tri radionice asertivne komunikacije, obuke za mirno i nenasilno rešavanje konflikata sa agresivnim sagovornikom. Praksa je nastavljena tokom februara ove godine, a planirano je da se radionice, tokom proleća, održe u svim mestima gde bude postojalo interesovanje", kažu u Komori.
 
U Srbiji postoji osetan manjak zdravstvenih radnika. Oni, kako je praksa poslednjih godina, odlaze u inostranstvo u potrazi za bolje plaćenim poslom.
 
Da svi zaposleni lekari moraju da poseduju licencu odlučeno je 2011. godine. Do sada je izdato 24.600 licenci za rad, čiji rok je istekao 1. januara 2016. godine.
 
Autorka: Gorica Nikolin - gorica@021.rs
  • Paor

    13.03.2016 20:11
    Ništa novo
    @Lala

    Vojvodina je osiromašena i opljačana od komunista u periodu od 1944. do 2000. godine, potom od DS-a i LSV-a u periodu od 2000. do 2016. godine.
    Komunisti su joj oduzeli Baranju i poklonili Hrvatskoj, mada ista nikada nije imala nikakve veze ni sa Hrvatima ni sa Hrvatskom..

    Vreme je da Vojvodina ustane iz mraka u koji su je uveli komunisti i njehova seca maskirana u demokratske šinjele (Čanak, Veselinov, Čomić, Isakov, i sl.).
  • Lala

    13.03.2016 11:35
    ...
    Vojvodina je siromasnija za par stotina milijardi od tzv oslobodjenja 1918.
  • sredoje

    12.03.2016 22:21
    Lekar odbornika, lekar poslani, lekari direktori koje kakvih JAVNIH i JAVNO KOMUNALNIH PREĐUZECA. Svuda ih im, a njimanje ih ima u svom poslu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina