Učenika novosadske osnovne škole tukli i terali da pije urin

Učenik šestog razreda OŠ "Branko Radičević" Ž. J. pretučen je kaišem u školskom toaletu, a drugi učenici su ga terali da pije urin.
Četvorica učenika osmog razreda Z. M, D. R, B. K. i Đ. B. od septembra prošle godine konstantno zlostavljaju ovog dečaka i još nekoliko njegovih vršnjaka, tvrdi majka Ž. J. Kako kaže u izjavi za "Blic", premlaćivali su ga više puta, gnječili mu prste, terali ga da pije urin , a svoja iživljavanja posle objavljivali na Jutjubu. Sve je ovo saznala pre sedam dana, kada su njenog sina zajedno sa još jednim šestakom pretukli stariji učenici u školskom toaletu.
 
"Tog dana tukli su ih kaiševima i šakama. Zvali su me u školu, tamo su bili policija i Hitna pomoć. Nisam mogla da dođem sebi. On nije hteo da mi kaže šta se dešava, jako je miran dečak. Primetila sam jednom modrice na rukama i nagnječen prst, ali je rekao da se povredio na fizičkom. Posle mi je priznao da su mu pretili nožem i palili ga upaljačem da bi o svemu ćutao", kaže majka deteta. 
 
Od udaraca je dečak zadobio hematome na obe ruke i na leđima. Majka je kasnije saznala i za druge slučajeve - gnječili su mu prste postoljem za toalet-papir, te ga terali da pije urin iz plastične flaše u koju su pre toga pred njim urinirali.
 
Protiv četvorice osmaka pokrenut je postupak u Višem javnom tužilaštvu za zlostavljanje i mučenje. Oni su policiji priznali svoja iživljavanja, a dodatno šokira to što je sva mučenja snimala jedna devojčica koja ide u isti razred kao i četvorica nasilnika. Snimci su nekoliko dana bili na internetu, ali su skinuti. 
 
"Nastavnica nije htela da uđe u toalet kada je saznala da su oni tamo pretučeni, nego je zvala direktora. Navodno nisu znali da se sve to dešava, a većina dece je znala. Pa vukli su ih po hodnicima! Škola želi sve da zataška. Imaju i video-nadzor koji očigledno ne pregledaju", tvrdi majka Ž. J. 
 
Direktor škole: Nismo znali da se nasilje dešava
 
Direktor OŠ "Branko Radičević" Aleksandar Maletin kaže za 021 da škola nije znala da se odvija nasilje nad mlađim učenicima, te da je baš on u ponedeljak, 10. marta zatekao slučaj u školskom toaletu. Kako tvrdi, 10 minuta je ubeđivao počinioce da priznaju šta su uradili, što su oni potom i učinili, a zatim je pozvao nadležne organe.
 
"Tog momenta sam pozvao MUP, koji je odreagovao i uzeo izjave od dece. Oni su pričali da se to ne dešava prvi put, a uglavnom se dešavalo u toaletu i tu mi nemamo video-nadzor. Jedini izvor nam je da dočujemo, a čim sam dobio saznanje, odmah sam odreagovao", kaže Maletin. Dodaje da je odmah sazvao roditeljski sastanak, a pedagoško-psihološka služba obavila je razgovore sa decom.
 
"Pokrenut je disciplinski postupak protiv učenika, napravljen akcioni plan bezbednosti i pojačane mere. Mi, inače, važimo kao bezbednija škola, ali dešavaju se i ovakve stvari. Bitno je reagovati na pravi način, što možemo i želimo samo kad imamo saznanje o nasilju. Kad se završe disciplinski postupci, donećemo disciplinske mere u mogućnosti škole, ukore i ocene iz vladanja", poručuje za 021 direktor škole.
 
"Sanduče poverenja"
 
Aleksandar Maletin kaže za naš portal da je škola nakon ovog slučaja uvela "sanduče poverenja", namenjeno anonimnoj prijavi svih nemilih slučajeva u školi.
 
"Ako se deca plaše ili bilo ko nešto primeti, mogu tu da ubace indiciju da se nešto loše dešava. Treba odmah da se prijavi slučaj roditeljima, jer će oni decu prvi zaštiti, a bilo bi dobro da se roditelji tada jave nama. Žao mi je što se ovo dešavalo u više navrata dok nismo saznali", kaže Maletin.
 
Jelić: Istražiti odgovornost škole
 
Predsednik Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama i član veća za obrazovanje Vladimir Jelić tražiće da se ispita da li je uprava škole mogla da spreči slučaj nasilja nad maloletnikom u OŠ "Branko Radičević", te da li je bilo propusta u radu direktora i uprave.
 
Ovo telo će pratiti pomenuti slučaj i dalje ponašanje četvorice učenika koji su osumnjičeni za brutalno iživljavanje nad drugom decom.
 
Inače, 021 se povodom ovog slučaja još u četvrtak povodom ovog slučaja obratio Gradskoj kući, ali nismo dobili odgovore na pitanja.
 
O slučaju još jednog nedavnog vršnjačkog nasilja čitajte u našoj priči OVDE.
 
Autor: Blic/A. Latas, 021/G. Nikolin

Komentari 106

  • Мита

    25.07.2017 02:21
    Одакле насилна деца
    Погледајте телевизијски програм и силовања која су нормална појава у 14:00 на макар једном од телевизијских програма. Пре пар година политикин забавник је објавио слику племена мушкараца који су сво били голи. Ниједан часопис новинар или посланик није хтео да ме саслуша а камоли стане у заштиту деце иако у нашем друштву 7 годишња девојчица не треба да гледа у пенис одраслог мушкарца. Чак и отресита Оља није била заинтересована. Заправо количина насиља у медијима је грозна. Деца само копирају своју средину. А ко зна и које све државе поседује те наше медије и разорне приче се намерно сеју. Најбоља ствар је бацити тв. Од толиких серија и филмова зашто је неком потребно да му други одређује шта ће са гледа.
  • jedino moguce

    02.07.2016 21:08
    resenje
    Najpravednija kazna bi bila po principu Taliona, pocinilac dela bude jednako kaznjen a u ovom slucaju zbog psihickog silovanja i ponizavanja snimanjem i jace. Samo treba te pse od ucenika u azil za pse u kavez na nekoliko nedelja da zive sa psima i hraniti ih kao pse pa neka se ispisaju tamo jedni po drugima a i psi normalni po njima.

    Neverovatno je da niko ne odgovara zatvorom za pokusaj trovanja/ubistva i sl. Ako ne odgovara maloletnik onda neko mora da odgovara jer je u pitanju trovanje i psihicko silovanje. Izgleda niko od komentatora, ljudi, novinara itd. ne misli da je ovo jednako silovanju onom pravom za koje postoji kazna od vise decenija jel tako?...
  • kako simbolicno

    02.07.2016 16:35
    na pocetak proleca vest...
    Koliko se vidi iz svega objavljenog, ovo se ne smatra jako poremecenim ponasanjem nego samo nekim nasiljem... Ovo je neopisivi poremecaj psihe i morala poremecen nacin ponasanja cak i za zivotinjsko ponasanje...a o poremecenosti te ucenice sto je snimala tek nema komentara. To svo ponasanje je jedno jako podmuklo beskicmenjacko ponasanje koje je dugo odgajano i uvecavano kao takvo, a od mnogih podrzano ili slabo osudjivano.

    Evo jedan dokaz iz secanja iz proslosti sta odavno vlada po skolama i sta obrazovanje tolerise decenijama. U jednoj osnovnoj skoli je ucenik bas tako oko 6-7 razreda urinirao na sred casa pozadi u ucionici uz orman u prisustvu uciteljice muzickog...Naravno i podmukla i nasilnicka spodoba ali nije nista kaznjen. A nedavno je taj vidjen da radi u jednoj banci u gradu...
    Toliko o tome da Srbija i region osudjuju takve osobe.

    Nemoral i glodarska podmuklost ce vam doci glave, posledica od koje necete pobeci.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti