Za povređenog labuda u dvorištu plaća se 100.000 dinara

Dva labuda nedavno su sletela u dvorišta porodičnih kuća u delu Beograda na levoj obali Dunava, a jednu od ptica, inače zakonom zaštićene vrste, rastrgli su psi.
Dok stručnjake brine neuobičajena pojava približavanja divljih ptica ljudima, meštane bi mogla da opeče po džepu kazna od 100.000 dinara, ukoliko nadležni inspektor uoči povređenu ili ubijenu pticu na privatnom posedu.
 
Drama sa labudom, koja se u noći između ponedeljka i utorka odigrala u jednom dvorištu u Borči, kada se ptica zakucala u kuću, imala je srećan kraj - ptica je spas našla u rezervatu na Paliću. Ove sreće nije bio drugi labud, koga su u sredu rastrgli psi u dvorištu u susednom naselju Krnjača.
 
Ornitolozi tvrde da ova pojava nije uobičajena, čak ni za taj deo grada, iako se u blizini nalaze plavna jezera i kanali Dunava.
 
- Potpuno je neverovatna pojava da labudovi, pa čak i oni koji potiču iz veštačkih uzgoja i nemaju strah od ljudi, sleću u naseljena područja i dvorišta. U tom plavnom delu oko Dunava postoji nekoliko gnezdećih parova, ali oni ne napuštaju svoju teritoriju. Sada je najverovatnije reč o pticama nezrelim za parenje, a najverovatnije ih je privukla razbacana hrana u blizini naselja - objašnjava ornitolog Dragan Simić iz Lige za ornitološku akciju Srbije.
 
Stručnjaci napominju da su labudovi vrsta zaštićena zakonom, koja se poslednjih desetak godina kod nas počela nastanjivati tokom cele godine. O njihovoj održivosti stara se Zavod za zaštitu prirode Srbije, a povređene ptice dužni su da transportuju u jedino prihvatilište, koje se nalazi na Paliću.
 
Zakon jasno definiše da je zabranjeno ubijati, loviti, ali i držati u zatočeništvu zaštićene životinje. Tako, ukoliko inspektor primeti labuda u dvorištu, shodno Pravilniku o odštetnom cenovniku, mogao bi da pokrene prekršajni postupak protiv osobe na čijem je posedu, uz zaprećenu novčanu kaznu od čak 100.000 dinara.
 
Nadležni ne mare
 
Nadležne institucije koje se staraju o životinjama nisu odgovorile na vapaj Srđana P. iz Borče, kojem je labud osvanuo u dvorištu.
 
- Zvao sam "Veterinu Beograd", ali nisu smeli da ga diraju tvrdeći da je reč o ugroženoj vrsti. Beogradski zoološki vrt me uputio na Zavod za zaštitu prirode i stručnjake za ptice, koji su me posavetovali da labuda zamotam u ćebe i bacim u komšijsku njivu, rečima: "Snaći će se". Šta bi bilo da je labud uginuo u mom dvorištu? Tada bi došli da me kazne - priča Srđan, iz čijeg dvorišta je zahvaljujući privatnom angažovanju, spasena povređena ptica i transportovana do rezervata u blizini Subotice.
 
Autor: Novosti
  • Brb

    27.03.2016 07:35
    Brica resava problem labuda. Svaki lalosh to zna.
  • Sukob interesa

    26.03.2016 13:35
    Postoje oni koji redovno peku labudove, kad uspeju da ih uhvate, dohvate. Njima na ruku idu oni koji navikavaju labudove, hraneći ih redovno.
    Ko su ti što ih love? Pa, kao prvo, nemaju nikaku dokumentaciju o sebi, ni matični list na rođenju. Kao drugo, ne može ih niko nikada kazniti ni sa 200 dinara, a ne sa 100.000.
    Kao treće, mogu da se besplatno voze GSP-om, jer ih niko ne može i ne sme niti isterati niti kazniti. Nose nož sa sobom. Za čišćenje noktiju, naravno. Najgore što može da im se dogodi je da ih privremeno odvedu u pritvor, nahrane ih, a posle 48h puste i izvinu se. Jer, oni su od "osetljivih manjina", kako to danas, najmodernije kažu.
    Sad je pitanje, sukob NVO. Onih koje brane labudove, i onih koji brane "osetljive manjine".
    Naravoučenije?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.