Bogaroški: Odbijeni vojvođanski amandmani

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Branislav Bogoroški rekao je da na Odboru za poljoprivredu Skupštine Srbije nisu prihvaćeni amandmani vojvođanske skupštine, već da su samo neka rešenja ugrađena u amandmane poslanika većine.

"Suštinski amandmani koji traže ukidanje mogućnosti da se pravnim licima izdaje zemljište na 30 godina i to 30 odsto u svakoj lokalnoj samoupravi nisu prihvaćeni", rekao je Bogaroški.

On je rekao da će to dovesti u egzistencijalni problem one koji su do sada zakupljivali, licitirali i uredno plaćali to zemljište i dodao da ne očekuje mnogo od rasprave o pojedinostima na sednici u ponedeljak, jer je očigledno da se na taj problem ne gleda na isti način u Beogradu i Vojvodini. Prema njegovim rečima, oko 10.000 gazdinstava zakupljuje poljoprivredno zemljište i od ukupno 250.000 hektara zemlje koje se izdaje u Vojvodini se izda oko 220.000 hektara.

Poslanik LSV Đorđe Stojšić kazao je da su svi amandmani, ukupno ih je bilo 83, koji uključuju i predlog te stranke, opozicije i udruženja poljoprivrednika odbijeni. Zamenik direktora Agencije za borbu protiv korupcije Vladan Joksimović je kazao da je jedna od glavnih zamerki bila da je pravo zakupa bilo predviđeno samo za jednog pravno lice na teritoriji jedne opštine, što je sada izmenjeno tako da ne postoji ta vrsta monopola i ekskluziviteta koji je bio predviđenom zakonom.

Agencija je dala mišljenje o rizicima korupcije i da je za telo najvažnije da se što više suze diskreciona ovlašćenja državnih organa kada je reč o kriterijumima, rokovima, izboru i drugom, rekao je Joksimović, dodajući da je većina predloga Agencije usvojena kako bi se rizici od korupcije smanjili.

Skupštinski Odbor za poljoprivredu je usvojio ranije danas 14 amandmana za izmene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu i time je otklonjena svaka sumnju da će tajkunima i strancima biti prodato poljoprivredno zemljište i izdato "budzašto", izjavio je predsednik tog odbora Marijan Rističević.

On je rekao da su suštinski prihvaćeni amandmani opozicije koja je dala doprinos poboljšanju predloga zakonu, kao i da na te amandmane predstavnici AP Vojvodine nemaju zamerke. "Što se tiče ovih socijalnih nezadovoljstava, nema nikakve prodaje zemljišta, osim što se ono prodaje malim poljoprivrednim gazdinstvima, što je bio zahtev Asocijacije poljoprivrednika koji su podržala i druga udruženja, a vlada je prihvatila predlog poljoprivrednih udruženja", kazao je Rističević.

Autor: Tanjug

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".