FOTO: Cisterne pune "svete vode" na novosadskim ulicama

Ispred pojedinih crkava u Novom Sadu danas se mogu videti cisterne JKP "Vodovod i kanalizacija" u kojima je osveštena voda.

Ove cisterne se nalaze kod hramova Srpske pravoslavne crkve kako bi vernici danas mogli da dođu do "svete vode", a verovatno je zbog potencijalne gužve osveštena tolika količina.

Kako se vidi na fotografiji koja se pojavila na društvenim mrežama, sveštenici su čin osveštavanja obavili tako što su stajali na cisternama, a vernici su posle preko slavina mogli da natoče "svetu vodu".

 

/ #NSulice /Pop sveti vodu iz cisterne :-)

Posted by NSU-Uživo sa novosadskih ulica on Tuesday, January 19, 2016

Podsetimo, rukovodstvo JKP "Vovodod i kanalizacija" je proglasivši Bogojavljenje za slavu preduzeća prošle godine osveštao ceo vodovod, čime su svi Novosađani dobili pristup "svetoj vodi", a očekuje se da to urade i danas.

Slava firme, koja je bila ukinuta za vreme bivšeg direktora, ponovo je uspostavljena na inicijativu savetnika direktora u "Vodovodu" i predsednika pokreta "Dinara-Drina-Dunav" Tomislava Bokana.

Prošle godine posle osveštavanja vode u buradima, istaknuto je da je na taj način, simbolično, blagoslov prenesen i na vodu koja se distribuira Novosađanima preko sistema vodosnabdevanja.

"To je bila ideja nekih kolega u "Vodovodu", što sam ja podržao i vrlo rado prihvatio kumstvo. Mi kao hrišćani želeli smo da vratimo slavu, obnovimo taj veliki dan i pročistimo dušu i telo kako to rade naši vernici na reci Jordan", izjavio je tom prilikom Bokan.

Dodajmo još da je taj prošlogodišnji događaj završio i u svetskim medijima, jer je priča o Novom Sadu, Mirror podsetio na epizodu "Mućki" snimljenu 1986. pod nazivom "Pekamsko čudo" u kojoj braća Rodni i Del pokušavaju da ubede sveštenstvo da su suze koje teku iz očiju kipa device Marije ustvari sveta vodica.

Autor: 021

  • Pera

    21.01.2016 14:47
    @EU standardi

    Porez se naplaćuje samo onima koji se izjasne kao vernici neke crkve, uglavnom katoličke ili protestantske. Drugi ne plaćaju porez. Baš me zanima koliko bi bilo "pravoslavaca" u Srbiji kada bi trebalo da novčano pomažu crkvu :)
  • EU standardi

    21.01.2016 01:51
    Bolje i to nego da mi naplaćuju crkveni porez kao u Nemačkoj.
  • Đek(n)ić

    20.01.2016 12:32
    Imam utisak kao da se Bokan ispiš... u tu vodu. Ceo taj cirkus mi je paganski i potpuno odudara od pravoslavnih običaja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.