U Srbiji nema komaraca koji prenose zika virus

Stručnjaci "Ciklonizacije" ocenili su da postoji veoma mala verovatnoća pojave epidemije izazvane virusom zika u Srbiji, dodajući da je prioritet borba sa virusom Zapadnog Nila.

"Ovo je teorijski moguće, za sada treba pratiti stanje u svetu, pre svega u Evropi, ali ne treba paušalnim procenama plašiti stanovništvo", naveli su iz Ciklonizacije.

Prema rečima stručnjaka tog preduzeća, koji svakodnevno prate predviđanja i preporuke Svetske zdravstvene organizacije, kao i svetske i evropske strukovne organizacije SOVA i EMCA, oprez se pre svega preporučuje ljudima koji putuju u zemlje Južne Amerike jer su slučajevi obolevanja od virusa zika u Evropi vezani za ljude koji su boravili u tim zemljama.

Kako je istakao Dario Aćimović iz Ciklonizacije, za sada je zabeleženo da virus sa ljudi na ljude prenose dve vrste komaraca, "Aedes aegypti" i "Aedes albopictus", poznati pod nazivom tigrasti komarac.

"Na našem području ima komaraca iz roda Aedes, ali to nisu ova dva roda i za sada nema podataka da su prenosioci virusa zika. Reč je o komarcima koje ovde narod zove rečni komarci. Takozvani tigrasti komarci na našem području za sada su zabeleženi tek sporadično", dodao je Aćimović.

Vakcina protiv virusa zika mogla bi biti dostupna za hitnu upotrebu do kraja godine, objavio je ranije kanadski Univerzitet Lejlval.

Autor: Beta

  • novosadjan

    31.01.2016 11:35
    sad ce to biti reseno samo da se raspise tender i naravno neko ugradi u posao
  • Rat virusima

    31.01.2016 08:45
    Još jedan sintetički virus.Proizveo ga je onaj kauboj koji će stići sa spasonosnom vakcinom ili lekom.Pogledajte situaciju sa HIV-om, karekterističan primer.

    Da li se kod nas neko bavi analizama virusa u vazduhu koji bujaju ove zime kad nema mrazeva da ih eliminišu.Kisele industrijske sredine im dodatno odgovaraju, a farmaceutska mafija trlja ruke.

    Istina je da protiv većine virusa nema leka i da su samo C vitamin i vreme za pojedine vrste jedino rešenje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija