Bregzit: Mej apeluje na lidere EU da razmisle o njenom 'ozbiljnom planu'

Britanska premijerka Tereza Mej napominje da pregovori o izlasku Britanije iz EU neće biti produženi.
Lideri EU u Salzburgu
Getty Images
Mej je deset minuta pričala na neformalnoj večeri u Salzburgu

Britanska premijerka Tereza Mej apelovala je na lidere Evropske unije da sporazum o Bregzitu bude postignut u naredna dva meseca, ističući da pregovori neće biti produženi.

Na večeri u Salzburgu Mej je predstavnicima 27 zemalja Evrope rekla da su njeni prioriteti održavanje ekonomskih i bezbednosnih veza, kao i zaštita položaja Severne Irske unutar Britanije.

Kako je navela, njeni „ozbiljni" predlozi za buduću saradnju Britanije i EU mogli bi da dovedu do „zajedničke bliske veze".

Neformalno okupljanje lidera EU u austrijskom gradu bila je prva prilika da premijerka Britanije svoj plan o Bregzitu u isto vreme izloži ostalim evropskim liderima.

Pregovori oko izlaska Britanije iz EU su u ključnoj fazi, a datum do kojeg bi Britanija trebalo da izađe iz EU je 29. mart 2019.

Mej je predložila da Britanija potpiše zajednički pravilnik o trgovini roba i kombinovanog carinskog područja.

Međutim, ta ideja je prilično nepopularna čak i u njenoj partiji.

Pojedini zvaničnici torijevaca veruju da bi to moglo da naruši britanski suverenitet, a ističu i da građani nisu bili za to kada su 2016. glasali za Bregzit.

Tereza Mej
AFP
Rok za izlazak Britanije iz EU je 29. mart 2019.

Premijerka Škotske Nikola Stardžon rekla je za BBC da bi Tereza Mej, ukoliko ne postoji detaljan sporazum o trgovini, morala da odloži Bregzit.

Kako kaže, bilo bi apsolutno nesmotreno napustiti EU bez postizanja dogovora o budućim odnosima.

„To bi bila najneodgovornija stvar koju je neki premijer uradio u dugo, dugo vremena", navela je ona.

Tereza Mej je tokom večere liderima zemalja EU „jedinstveno komplikovan" izazov, ali da bi mogao da bude rešen na vreme.

Tramp: Bregzit će „verovatno ubiti" trgovinski sporazum sa SAD

Erbas upozorava da će napustiti Veliku Britaniju

Ministar za Bregzit dao ostavku

Ona je istakla da se uopšte ne postavlja pitanje da li će Britanija želeti da produži pregovore posle 29. marta 2019. godine.

Kako navodi, izložila im je „ozbiljne predloge u interesu svih da se to završi".

Međutim, litvanska predsednica Dalija Gribauskajte i slovački premijer Piter Pelegini rekli su za Rojters da nije bilo napretka o Bregzitu i irskoj granici.

Mej će se sa irskim premijerom Leom Varadkarom i predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom sastati u četvrtak.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc, domaćin događaja, izjavio je u utorak, da obe strane moraju da budu spremne na kompromis.

  • Strahinja

    20.09.2018 11:31
    Dok globalizacija traje
    Dok se sve globalizuje UK se izoluje. Samo su iskoristili loš položaj stanovništva da izglasaju Brexit a u stvari i kod njih su sami njihovi političari krivi za sve lošiji životni standard. Nikad i nigde političari nisu krivi što je narodu sve teže.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC