Kina: Izvršena smrtna kazna nad dadiljom zbog podmetanja požara

Dadilja koja je izazvala požar u kome su stradali majka i troje dece koje je čuvala.
Mo Huanjing
VCG via Getty Images
Požar koji je izazvala dadilja usmrtio je četiri osobe

Dadilja u Kini je pogubljena pošto je namerno izazvala požar u kome je stradala jedna majka i njenih troje dece u gradu Hangdžou. Mo Huanjing (35) je osuđena u februaru.

Ona je navodno imala značajne kockarske dugove i nadala se da će „spasavanjem" iz plamena porodicu ubediti da joj da više novca za čuvanje dece.

Umesto toga, vatra koja je izbila u stanu na 18. spratu usmrtila je Žu Ksiožen i njenih troje dece, koji su imali šest, devet i jedanaest godina.

Lin Šengbin, njen suprug i otac dece, je bio na poslu u vreme nesreće u junu 2017.

Mo, koja je upaljačem zapalila vatru u dnevnoj sobi, je pobegla.

Vest o smrtnoj kazni izazvala je mnogobrojne reakcije na Veibu, kineskoj verziji Tvitera, na kome je Lin pratiocima, kojih je 2,6 miliona, poručio: „Đavo Mo Huanjing je konačno pogubljena".

„Kada sam čuo vest, nisam mogao da zaustavim suze", napisao je. „Pozvao sam roditelje. Majka me je slušala i plakala i rekla da su svi predugo čekali taj dan."

Lin Šengbin
VCG via Getty Images
„Đavo je konačno mrtav", napisao je suprug stradale žene i otac stradale dece

Lin je poručio da je pravda zadovoljena, da će „put koji je pred njim biti još teži" i na mreži podelio fotografiju grobnice supruge i dece.

Više od 108.000 korisnika ove društvene mreže je prokomentarisalo post. Mnogi su rekli da su i oni zaplakali i poželeli mu mir i zdravlje.

Slučaj zauzima mesto u nacionalnim medijima u Kini od kada se dogodio, delom zbog tvrdnji da su vatrogasci loše reagovali.

Vatrogasne brigade odbacuju te tvrdnje, prebacujući krivicu na loš pritisak vode i lošu protivpožarnu zaštitu u zgradi.

Tragična priroda zločina učinila je „slučaj podmetanja požara" popularnim među advokatima koji se bore protiv smrtne kazne u Kini.

Veruje se da Kina izvrši više smrtnih kazni godišnje nego bilo koja druga zemlja, ali broj slučajeva je tajna. Grupa za ljudska prava Amnesti internešnal navodi da je reč o hiljadama - što je više od svih ostalih zemalja zajedno.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC