Žena dobila Nobelovu nagradu za fiziku nakon 55 godina

Nobelova nagrada za fiziku za 2018. godinu pripala je ženi, treći put od kada se dodeljuje ovo priznanje.
Nobelova nagrada za fiziku
EPA
Među dobitnicima Nobelove nagrade za fiziku konačno i žena

Nobelova nagrada za fiziku dodeljena je ženi, prvi put u poslednjih 55 godina.

Kanađanka Dona Strikland jedna je od tri žene koja je dobila tu nagradu od kada se dodeljuje - posle Marije Kiri 1903. i Marije Gepert-Majer 1963.

Amerikanac Artur Aškin i Francuz Žerar Muru dele ovogodišnju nagradu sa kanadskom naučnicom.

Njihova otkrića u oblasti laserske fizike doprinela su važnim naučnim dostignućima.

Dr Aškin je razvio optičku pincetu koja se koristi za proučavanje bioloških sistema.

Doktori Muru i Strikland otkrili su nove načine generisanja visokog intenziteta i vrlo kratkih laserskih impulsa koji se, između ostalog, primenjuju u laserskoj operaciji oka.

Ukupna vrednost nagrade je devet miliona švedskih kruna (oko 860.000 evra).

„Prvo pomislite da je to ludost, to je bila moja prva misao. I uvek se pitate da li je stvarno", rekla je Strikland povodom osvajanja nagrade. Ona inače radi na .

Strikland, koja radi na kanadskom Univerzitetu Vaterlu, rekla je da je Muru bio njen „supervizor i mentor".

„On je doveo CPA do velikih visina, tako da definitivno zaslužuje ovu nagradu. Srećna sam da je i Art Aškin takođe dobitnik.

Mislim da je on ranije napravio toliko otkrića pomoću kojih su ljudi uradili sjajne stvari i fantastično je što je konačno to prepoznato", dodala je.

Prethodna dobitnica Nobelove nagradu za fiziku, američka fizičarka nemačkog porekla Marija Gepert-Majer, nagrađena je za otrkiće o jezgrima atoma.

Marija Kiri je 1903. godine nagradu podelila sa suprugom Pjerom Kirijem i Antoanom Anrijem Bekerelom za istraživanje o radioaktivnosti.

Raniji dobitnici Nobelove nagrade za fiziku

2017. - Rajner Vajs, Kip Torne i Bari Bariš za detekciju gravitacionih talasa.

2016. - Dejvid Taules, Dankan Holdejn i Majkl Kosterlic their work on rare phases of matterza teorijska otkrića tranzicija topoloških faza i topoloških faza materije.

2015. - Takaki Kadžita i Artur Mekdonald su nagrađeni za otrkiće da za otkriće oscilacije neutrina koje pokazuju da neutrini imaju masu.

2014. - Isamu Akasaki, Hiroši Amano i Šudži Nakamura za otkriće prve svetleće diode koja emituje plavu svetlost.

2013. - Fransoa Angler i Piter Higs za formulaciju teorije Higs bozonske čestice, teorijsko otkriće mehanizama koji doprinose razumevanju porekla mase subatomskih čestica.

2012. - Serž Aroš i Dejvid Vajnland za rad sa svetlošću i materijom.

  • Shimmy

    03.10.2018 10:42
    Ne razumem
    Covek lepo napisao da nagrada treba da se dobija iskljucivo na osnovu znanja, a ne na osnovu rodne pripadnosti i dobio minuse. Doduse koliko vidim ova zena ju je dobila zasluzeno.
  • Marija

    02.10.2018 18:59
    @Kiro
    Pa i dobila ju je za najveće dostignuće, u čemu je problem? Čuj pa šta, ko da se Nobelova nagrada dobija svaki dan... Odmah se neko nađe uvređen.
  • Kiro

    02.10.2018 16:32
    Kiri
    Pa sta ? Znaci da je ona zasluzile, druge pre nje nisu. Nobelova nagrada bi trebala da se dodeljuje za najvece dostignuce , a ne na osnovu rodne ravnopravnosti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Da li je Gruzija sledeća Ukrajina?

U Gruziji se nastavljaju masovni protesti protiv novog zakona o „stranom uticaju“ nazvanog „ruskim zakonom“, a raste zabrinutost da će pokušaji udaljavanja od Rusije prema Evropi odvesti zemlju na put dodatne okupacije i rata.