Većina kupaca nesvesno izbegava porez

Mimo evidencije srpskih poreznika godišnje se obrne najmanje 802 milijarde dinara.

Podaci istraživanja konsultantske kuće "Ernst i Jang", na zahtev kompanije "Masterkard", pokazuje da udeo sive ekonomije prilikom novčanih transakcija dostiže 20,8 odsto bruto domaćeg proizvoda. U najvećem broju slučajeva, kupci nesvesno učestvuju u izbegavanju poreza.

Ispitivanje razlikuje aktivnu i pasivnu sivu ekonomiju. U prvoj, dogovorno učestvuju prodavac i kupac, dok u pasivnoj mušterija plaća robu mimo poreske evidencije, ali to ne zna. Tako 15,6 odsto BDP se obrne a da zakonski deo ne stigne do srpskog budžeta. Uz dogovor, svesno, mimo poreskih evidencija prođu transakcije vredne 5,2 odsto BDP.

Istraživanje pokazuje da iz malih radnji, u prodaji hrane, pića, duvana, potiče čak 43,2 odsto pasivne sive ekonomije. U prodaji goriva se krije 8,6 odsto, a u restoranima i kafićima oko osam odsto neevidentiranih transakcija.

"Aktivna siva ekonomija je najzastupljenija u građevinarstvu", objašnjava Katarina Kakalikov, potpredsednica sektora za odnose sa javnim institucijama za region Centralne i Istočne Evrope "Masterkarda". "Ljudi pristaju da nabave materijal "ispod ruke" da bi uštedeli. U sektorima kao što su trgovina, restorani, frizerski i kozmetički saloni, najveći je izvor pasivne sive ekonomije. Jedan od načina borbe protiv nje je uvođenje elektronskog plaćanja. Tada bi dražava imala uvid u sve transkacije. Ne bi bilo moguće sakriti promet."

Država bi, smatraju u "Masterkardu", trebalo da bude prva koja će sve svoje transakcije obavljati - elektronski. Sledeći korak bi bila obaveza isplate plata elektronski, ali i držanja terminala u svim objektima gde građani nešto plaćaju.

Ceo tekst možete pročitati na sajtu Novosti.

  • Privatnik

    19.07.2016 10:22
    Naručeno
    Nelogičan podatak koji sigurno ne odgovara stvarnom stanju!
    Ako su frizeri izvor svog zla sive ekonomiije, onda smo mi najbolja zemlja u svetu!
    Ovde se radi o visokim provizijama koje banke i izdavaoci kartica uzimaju za transakcije, te vrše pritisak da se donese besmislena obavezujuća norma!!!
    Terminal treba da se uvede onda kad to tržište zahteva, tj kad "mušterija" nema gotovinu, a vi nemate terminal, te se kupac okrene i ode! Što svakako nema veze sa porezom!
  • Vlajko

    19.07.2016 10:03
    porez
    vrlo svesno izbegavam porez. svaki dinar uplacen u drzavnu kasu tesko mi pada i vrlo lose utice na moje psihicko stanje jer se svaki put setim kako i za sta ce taj dinar da se koristi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija