Vujović: Budžet nam liči na kobasicu

Ministar finansija Dušan Vujović istakao je da programsko budžetiranje podrazumeva veću transparentnost i smanjivanje korupcije.

On je dodao i da sada imamo linijski budžet koji liči na jednu kobasicu troškova.

Ministar je rekao da će biti sprovedene reforme u oblasti zdravstva i školstva, što će biti značajno za popunjavanje rupa u budžetu. "Da znamo čime upravljamo odnosno šta pripada državi, ali i da uvedemo veći stepen reda, a ove izmene Zakona o finansiranju lokalnih samouprava su jedan od načina da se to uradi", naglasio je Vujović.

Kako kaže, dobro bi bilo da već početkom 2017, u januaru ili februaru, počne primena fiskalne strategije. Vujović je dodao da će u narednom periodu Srbija morati da pređe evropski semestralni sistem budžetiranja.

On je kao primer lošeg budžetiranaj naveo prošlogodišnju nabavku 20 akceleratora za obolele od kancera pošto se, kako je istako, nije znalo “ni kome idu, ni koliko pacijenata nije dobilo tretmen zato što ih nije bilo, ni koliko njih čeka na tretman”.

Generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić je rekao da lokalne samouprave do 1. decembra treba da doneseu nove sistematizacije zaposlenih i pozvao opštine da to završe na vreme.

Vlada je usvojila Predlog izmena Zakona o finansiranju lokalnih samouprava koji umesto prvobitno predviđenog kresanja prihoda od poreza na zarade sa 80 na 50 odsto predviđa umanjenje od svega nekoliko procenata. Opštinama će od opterećenja zarada stizati 74 odsto, gradovima 77 odsto, a Beogradu 66 odsto.

Izmenama Zakona o finansiranju lokalnih samouprava svi opštinski i gradski budžeti biće umanjeni do najviše četiri odsto. Izuzetak je samo opština Bor, gde će taj procenat biti "malo iznad četiri odsto".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija