Najveći investitor u Srbiji je Evropska unija

EU je "glavni investitor" u Srbiji, sa udelom od 82 odsto neto stranih investicija, izjavio je zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt.
On je rekao da su u prethodnih 15 godina realizovane investicije iz EU u visini od 15 milijardi evra.
 
Benedikt je, na konferenciji posvećenoj pripremama za otvaranje pregovračkog poglavlja 30, rekao da je to više od tri četvrtine investicija Srbije i da je zato otvaranje tog poglavlja, koje se odnosi na ekonomske odnose sa inostranstvom, veoma važno za Srbiju. "Više od 65 odsto izvoza Srbije ili oko dve trećine se realizuje u saradnji sa EU", naglasio je Benedikt. 
 
On je, takođe, naveo da se u periodu od 2009. do 2016. izvoz u EU udvostručio, sa 3,5 na 7,9 milijardi evra. 
 
Benedikt je primetio da je, sa druge strane, Rusija u trgovinskoj razmeni Srbije u 2015. godini učestvovala sa tek 5,4 odsto, ali je dodao da je Rusija, ipak, važna zbog velikog uvoza nafte i gasa. "Postoji pozitivan trgovinski trend Srbije i EU,a posebno kod poljoprivrednih proizvoda. To stvara mogućnost za dalju integraciju i ulazak Srbije u EU i njeno jedinstveno tržište", rekao je Benedikt na konferenciji Poglavlje 30 - ekonomski odnosi sa inostranstvom: Izveštaj o skriningu i pripremama pregovaračkih pozicija, u organizaciji Centra za međunarodne i bezbednosne poslove ISAC fond. 
 
Izveštaj o skriningu za poglavlje 30 je sačinjen tokom 2016. godine i trenutno Vlada Srbije i EK pripremaju svoje pregovaračke pozicije. 
 
Iako se poglavlje 30 u slučaju drugih država smatralo isključivo ekspertskim poglavljem, koje se lako zatvara, u slučaju Srbije se može pokazati kao veliki izazov zbog nekoliko veoma važnih otvorenih pitanja. 
 
Posebne izazove za zatvaranje pregovora u okviru poglavlja 30 predstavljaće obaveza članstva Srbije u Svetskoj trgovinskoj organizaciji, koja otvara pitanja prilagođavanja pravilima te međunarodne organizacije, na primer kada je reč o GMO, ali i sporazumi o slobodnoj trgovini Srbije sa trećim zemljama koji moraju biti okončani ulaskom Srbije u EU.
  • /

    18.12.2016 16:21
    /
    a od kuma ...

    da nam je 1975-a i tile rekao "da'' sada bi imali kosovo i turizam
  • eee

    18.12.2016 15:02
    eee
    Opste je poznato da se u Madjarskoj na benzinskoj pumpi spustaju kilometraze za 10 €. Necu javno imenovati kojoj ali tako je.
  • Lala

    18.12.2016 14:46
    Svakom ko razmislja svojom glavom (a ne ispranim i zatrovanim mozgom) jasno je ko daje,A ko dobija sve moguce povlastice i ogromnu finansijsku korist u svim segmentima na konto patriotizma.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija