Ljajić: Odluka Hrvatske krši SSP, obratićemo se Briselu

Ministar trgovine Rasima Ljajića ocenio je, povodom uvođenja vancarinskih barijera od strane Hrvatske prilikom uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Srbije i drugih zemalja koje nisu članice EU, da se radi o drastičnom kršenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju od strane Hrvatske.
Ljajić: Odluka Hrvatske krši SSP, obratićemo se Briselu
Foto: Medija centar Beograd
"Ovde se očigledno radi o drastičnom kršenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Srbije i EU od strane Hrvatske i to u članu 36 stav 1, u kome se kaže da 'od dana stupanja Sporazuma na snagu neće biti uvedene nove carine ili dažbine koje imaju isto dejstvo, niti će one koje se već primenjuju biti povećane'", ukazao je Ljajić.
 
Zbog toga, kako je najavio, već danas će se Srbija obratiti Evropskoj komisiji i tražiti da se preispita odluka Hrvatske kao članice EU. Ljajić je dodao i da se, što se tiče reakcije Srbije na tu odluku Hrvatske, neke od mera koje su vezane za pojačan fitosanitarni nadzor već sprovode.
 
Najavio je da će biti pozvane i zemlje regiona, pre svega Makedonija i Bosna i Hercegovina, koje su takođe pogođene ovom hrvatskom merom, u cilju zajedničkog nastupa pred Evropskom komisijom radi zaštite naših ekonomskih interesa.
 
"Odluka Hrvatske predstavlja i drastično kršenje pravila i principa Svetske trgovinske organizacije, koja govore o tome da ne sme biti diskiriminacije između domaćih i uvezenih proizvoda u pogledu dažbina. Mi ne želimo nikakav trgovinski sukob sa Hrvatskom, jer on nije u interesu ni jedne ni druge zemlje. Najbolje bi bilo da ovo pitanje rešimo na bilateralnoj osnovi, ali ukoliko to ne bude bilo moguće, onda ostaje da problem internacionalizujemo i tražimo rešenja u okviru Evropske komisije", zaključio je Ljajić.
 
Hrvatska je proširila spisak voća i povrća koje mora da prođe fitosanitarni nadzor na granici ako dolazi iz trećih zemalja, u koje se ubraja i Srbija, i odredila takse koje su 22 puta više od dosadašnjih.
 
Prema podacima Privredne komore, Srbija je u 2016. godini izvezla robu u Hrvatsku u vrednosti od 116 miliona evra, a uvezla za 79 miliona. U izvozu Srbije dominiraju ulje i uljarice, smrznuto voće i povrće, pa akcizna roba, piće i duvan.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija