Evropski sud presudio u korist dužnika u švajcarcima

Udruženje bankarskih klijenata Efektiva saopštilo je da poslednja presuda Evropskog suda pravde po tužbi 69 klijenata iz Rumunije protiv banke zbog kredita u švajcarskim francima, jasno pokazuje da su banke morale adekvatno da informišu klijente o svim aspektima kredita i o potencijalnim rizicima uticaja promene kursa i kamate.
Evropski sud presudio u korist dužnika u švajcarcima
Foto: Pixabay
Ovo udruženje izrazilo je očekivanje da će domaći sudovi prihvatiti to tumačenje i poništiti ugovore o kreditiranju u švajcarskim francima, kao i u evrima, koji su zasnovani na nepotpunom informisanju klijenata.
 
Efektiva je navela da su se građani Srbije, kao i građani Rumunije zaduživali u stranoj valuti (švajcarskim francima) dok su im primanja u domaćoj valuti, a da ih banke nisu informisale o svim rizicima stupanja u takav odnos, već su suprotno, klijentu su sugerisale da je taj kredit povoljniji od nekog drugog.
 
"Banke su suprotno zakonskim obavezama, a tu obavezu poznaje i naš Zakon o zaštiti potrošača, klijenta svesno upućivale na donošenje pogrešne odluke, odnosno one koja će ga kasnije skupo koštati, zbog enormnog rasta kursa švajcarskog franka u odnosu na evro, što je dovelo do uvećanja mesečnih obaveza i do 2,5 puta kao i do rasta realne glavnice duga do visine iznad pozajmljenog kredita", navodi se u saopštenju.
 
Efektiva je navela da je to udruženje do sada u presudama pred domaćim sudovima iznosio takva obrazloženja, ali da nijedan korisnik kredita u švajcarskim francima nije imao korist od takvog stava.
 
"Nadamo se da će na dalje i domaći sudovi prihvatiti ovo tumčenje kao krucijalno u zasnivanju odnosna između korisnika i banke, te da će sve one ugovore koji jesu zasnovani na nepotpunom informisanju klijenta, poništiti. Ovo očekujemo kako za kredite u švajcarskim francima, tako i za kredite indeksirane u evrima", navodi se u saopštenju.
  • ZASTO LAGATI

    22.09.2017 00:51
    PA NI DOTICNI
    Nije rekao kakva je presuda za rumunske klijente a GLUPO JE I NELOGICNO RECI DA SU ONI KOJI SU UZIMAKI KREDITE U SVAJCARCIMA to uradili na nagovor banaka vec tada je svajcarac bio medju najstabilnijim valutama a pogotovo u odnosu na nestabilan evro i zato su se odlucivali za takav kredit. Svako ko uzima devizne kredite a pogotovo kod nas zna da je to rizicno i da moze doci do promene vrednosti valuta, pa nisu banke odredjivale vrednost svajcarca.Svako je ovde gledao sebe i svoj interes i nazalost neko uvek gubi
  • neutralni

    21.09.2017 11:34
    Tipično Balkanski
    Ovo već postaje zamorno. Svi su jadnici nevešti i nisu bili obavešteni (kao naš jedan političar). Da je situacija bila drugačija, pa da su banke na gubitku, svi bi bili frajeri kako su oni za..bali banku, a ovako su svi jadnici preveslani. Hoću da se igram, ali samo ako pobedim, ako ne, onda "puj pike ne važi - tata on me je prevario!". E pa gospodo moja, hteli ste kapitalizam, sada ga imate pa morate da ga prihvatite takav kakv jeste - surov i nemilosrdan. Ako ne znaš pravila igre, nemoj da igraš dok ih ne naučiš.
  • Beppa Joseph

    21.09.2017 10:28
    @SuperHik
    Polupao si lončiće. Poređenje kockarnice i banke ne stoji i ne bi smele da budu slične. Kredit mora biti siguran i određen, da znaš koliko treba da vratiš, nema bez pogađanja slučajnih brojeva.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija