Poverenik za Agrokor podneo krivičnu prijavu protiv bivše uprave

Vanredni poverenik za Agrokor Ante Ramljak izjavio je danas da je zbog nepravilnosti podneo krivične prijave protiv odgovornih u tom hrvatskom koncernu.
On nije želeo da precizira protiv koga je podneo krivične prijave, rekavši da je reč o osobama iz prethodne Uprave Agrokora. "Dalje je na državnom tužilaštvu da obavi svoj deo posla", rekao je Ramljak.
 
Revidirani finansijski izveštaj za Agrokor Grupu i Agrokor d.d. je pokazao da se godinama prikazivala dobit, a da je kompanija bila u gubitku u milijardama. Predstavljajući izveštaj, Ramljak je rekao da rezultati revizije sadrže ispravke ranijih izveštaja Agrokora.
 
Posle prepravljanja izveštaja, 2015. gubitak je bio 3,6 milijardi kuna (oko 480 miliona evra), dok je tadašnja Uprava prikazala dobit grupe od 1,17 milijardi kuna (oko 226 miliona evra).
 
Ukupna vrednost imovine Agrokora na kraju 2016. bila je 41,75 milijardi kuna (oko 5,5 milijardi evra), odnosno 10,3 milijardi (oko 1,3 milijardi evra) manja nego što pokazuje izveštaj za 2015, dok su obaveze Agrokor grupe, prema revizorskom izveštaju, na kraju 2016. godine iznosile 56,28 milijardi kuna (oko 7,5 milijardi evra).
 
Ramljak je rekao da je revizorka kuća "PricewaterhouseCoopers" (PwC) pismom obavestila vanrednu upravu o računovodstvenim nepravilnostima uočenim tokom revizije, koje "mogu ukazivati na potencijalne protivzakonite radnje". Radi se, kako je navedeno, o prikrivanju primljenih zajmova, kredita, kao i troškova poslovanja i troškova kamata koji su prikazani kao potraživanja prema vlasniku. Uz to je ukazano i na nepravilnu klasifikaciju imovine i rezervi, nepravilno prikazivanje zajmova kao vlasničkog kapitala, kao i nepravilno prikazivanje zajmova kao novca i novčanih ekvivalenata.
 
Upitan o današnjoj najavi vlasnika Agrokora Ivice Todorića da će protiv njega podneti krivičnu prijavu, Ramljak je rekao da ne želi da vodi polemiku s Todorićem preko medija. "Njemu je najteže, on sam zna šta je ovde bilo", dodao je Ramljak. Naglasio je da danas objavljeni nalazi nemaju direktan uticaj na operativno poslovanje kompanija u 2017. godini, koje je, kako je rekao, vanredna uprava stabilizovala.
 
Krajem prošle sedmice predstavljen je revidirani finansijski izveštaj i za najznačajne kompanije iz sastava Agrokora koji je pokazao su prošle godine poslovale s gubicima ili s manjom dobiti, a najveći neto gubitak ostvaren je u maloprodajnom delu, ukupno 2, 2 milijarde kuna (oko 290 miliona evra), od čega samo u Konzumu 1,9 milijardi kuna (oko 250 miliona evra).

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.