Likvidira se 1.600 firmi

Agencija za privredne registre pokrenula je postupak prinudne likvidacije svih privrednih društava u Srbiji koja ne posluju u skladu sa Zakonom o privrednim društvima.
Likvidira se 1.600 firmi
Foto: Pixabay
U APR-u objašnjavaju da do likvidacije privrednog društva može doći ako ono nema registrovanog zakonskog zastupnika, ako je osnivački akt društva ništavan, zatim ako je privredno društvo neusklađeno s odredbama Zakona o privrednim društvima...
 
Ružica Mačkat iz APR-a kaže za Tanjug da se postupak likvidacije koristi da bi se ažuriralo stanje u registru i privredi zemlje, ali i da se svi koji ne posluje u skladu sa zakonom izmeste iz pravnog prometa, čime se postiže zakonito poslovanje u privredi.
 
"Ukoliko privredna društva koja se nalaze u statusu 'u prinudnoj likvidaciji' ne otklone nedostatke zbog kojih su u navedenom statusu, sledi njihovo brisanje iz registra po isteku perioda od godinu dana od pokretanja postupka prinudne likvidacije u APR-u", objašnjava Mačkat.
 
Ona navodi da je APR proteklih dana preneo u status prinudne likvidacije oko 800 privrednih društava. Napominje da se podaci o privrednim društvima ažuriraju na dnevnom nivou, a kad je reč o likvidaciji obično su u pitanju firme koje u suštini ne postoje i ne posluju.
 
Prema podacima APR, trenutno se u bazi podataka Registra privrednih subjekata nalazi između 1.500 i 1.600 privrednih društava koja ispunjavaju uslove za pokretanje postupka prinudne likvidacije.
 
Mačkat objašnjava da eventualni poverioci ovih firmi imaju mogućnost da svoja potraživanja naplate od članova društava u sudskom postupku.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija