Bitkoin premašio vrednost od 10.000 dolara

Digitalna valuta bitkoin danas je prešla granicu od 10.000 dolara, čime je desetostruko uvećana njena vrednost u odnosu na početak godine.
Bitkoin premašio vrednost od 10.000 dolara
Foto: Pixabay
Vrednost najpoznatije kriptovalute posle podneva, prema sajtu coindesk.com, iznosi oko 10.850 dolara, dok je na početku godine bila nešto ispod 1.000 dolara. Ranije danas je bitkoin prvi put vredeo više od 10.000 dolara, ali se već približava granici od 11.000 dolara.
 
Bitkoin je stvoren pre deset godina kao alternativa novcu koji kontrolišu vlade. Iako sve više prodavaca prima bitkoin, ova valuta zbog stalne promene vrednosti manje deluje kao sredstvo plaćanja a više kao roba onaj ko je pre godinu dana kupio neki iznos bitkoina, sada bi imao 14 puta više novca u tradicionalnim valutama.
 
Deo tradicionalnih institucija i kompanija i dalje odbacuje bitkoin, ali kriptovaluta polako ulazi na klasična tržišta.
 
Američka kompanija CME za trgovinu valutama saopštila je u oktobru da planira da počne da radi s bitkoinima.
 
Šefica Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard krajem septembra je posavetovala centralne bankare širom sveta da ne odbacuju virtuelne valute kao što je bitkoin.
 
Na konferenciji britanske centralne banke, Lagard je priznala da digitalne valute kao što je bitkoin trenutno ne predstavljaju naročitu pretnju postojećem sistemu pošto su "previše nestabilne, previše rizične i zahtevaju previše energije", a dodala je da su neke i hakovane.
 
Ona je ipak navela da bi tehnološke inovacije vremenom mogle da utiču na tu oblast i da zbog toga "možda ne bi bilo mudro odbaciti virtuelne valute".
  • Miša

    29.11.2017 14:47
    Za nauk
    Dokle čemo više naivne da guramo u propast?
    Kad zagusti i kola se slome, agitatori se uvek izvuku i prave se nevešti o svemu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Srpska ekonomija raste uprkos izazovima

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas na prolećnom zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Grupacije Svetske banke da srpska ekonomija raste, uprkos izazovima.

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.