Da li nas očekuje poskupljenje ulja?

Dugotrajna suša tokom ovog leta najviše se odrazila na rod suncokreta.
Da li nas očekuje poskupljenje ulja?
Foto: Pixabay
Za razliku od prošle godine, kada je u Srbiji proizvedeno 720.000 tona te uljarice, ove godine rod je manji za 100.000 tona, prenosi RTS.
 
U fabrici ulja "Banat" u Novoj Crnji i pored problema prouzrokovanih dugotrajnom sušom, silosi su napunjeni, te prerada protiče bez problema.
 
"Fabrika ulja 'Banat' je do sada otkupila više od 90.000 tona merkatilnog zrna suncokreta, što čini količinu otkupa na nivou prethodnih godina. Ovom količinom otkupa, omogući će se puna uposlenost proizvodnih kapaciteta i proizvodnja sirovog ulja preko 30.000 tona. Na taj način biće osigurana realizacija postavljenih planskih ciljeva vezanih za realizaciju rafinisanog ambalažiranog ulja, kako na domaćem, tako i na stranom tržištu", kaže komercijalni direktor fabrike ulja "Banat" Nova Crnja Marko Todić.
 
Kvalitet ovogodišnjeg roda suncokreta je nepromenjen.
 
"Kvalitet suncokretovog zrna ove godine, bez obzira na sušni period koji je iza nas, je dobar. Znači kvalitet je nepromenjen, isti je kao i rod 2016. Uljnost se kreće oko 45 odsto, proteini između 14 i 15 odsto", objašnjava rukovodilac proizvodnje fabrike ulja "Banat" Nova Crnja Nada Grbić.
 
Prosečna porodica u Srbiji mesečno potroši četiri litra ulja, s obzirom da je ove jeseni cena sirovine porasla 10 do 15 odsto, pa u skladu s tim može se u narednom periodu očekivati i poskupljenje ulja od 10 do 15 dinara po litri, ističu u ovoj kompaniji.
  • /

    03.12.2017 16:27
    /
    ma to je opet fasizam na delu
    kazna za one koji ne poste
  • ПатриЈот

    03.12.2017 11:22
    Наравно
    кад треба Тодорићу вратити кредите Русима, и осталим којима се не зна број ... али и за одштету ХВ према Бошњацима.
  • Bata

    03.12.2017 11:00
    Nema razloga
    Sadašnja cena ulja je malo viša nego 2012 kada je cena suncokreta bila oko 55 din/kg ove jeseni je suncokret otkupljen ispod 40 din/kg . Naravno da su troškovi proizvodnje ulja poskupeli , međutim ako poljoprivrednicima nije poskupela proizvodnja pritom su im i ukinute subvencije po ha nema nikakog razloga da ulje poskupi .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija