Apple će konačno platiti porez Irskoj

Irska je sklopila dogovor sa Apple-om o naplati 13 milijardi evra (15 milijardi dolara) neplaćenog poreza.
Apple će konačno platiti porez Irskoj
Foto: Pixabay
Sredstva će biti deponovana na eskrou računu dok traje žalbeni postupak pred Evropskim sudom pravde.
 
Eskrou račun je namenski račun na koji se deponuju sredstva kao garancija da će neki posao biti izvršen u skladu sa ugovorom između dve strane. Vlada u Dablinu je saopštila da je postigla dogovor "u pogledu okvirnih principa prema kojima će se sprovoditi eskrou aranžman". 
 
Evropska komisija je naložila Irskoj da naplati sredstva od američke kompanije nakon što je zaključila da su dve irske poreske odluke omogućile Apple da plaća manji porez od drugih kompanija, čime je toj tehnološkoj firmi dala nepravednu prednost. 
 
Komisija je naredila Irskoj da naplati porez za period od 2003. do 2014. godine, koji je procenjen na čak 13 milijardi evra, plus kamata. Irska se nije složila s nalazom Komisije i žalila se na odluku Evropskom sudu pravde.
  • Zivan

    06.12.2017 08:07
    Bilo bi najbolje da Epl i druge kompanije porez naplaćuju tamo gde realno ostvaruju profit, a ne u državi gde je formalno prijavljeno regionalno središte firme.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija