Bitkoin groznica trese svet

Kolumnista CNN-a Set Figerman u nedavnoj kolumni donosi osvrt na vrtoglavi rast svetske virtuelne valute bitkoin, koji u nastavku prenosimo u celosti.
Bitkoin groznica trese svet
Foto: Pixabay
"Bitkoin je pre nekoliko dana prvi put premašio vrednost od 10.000 američkih dolara, o čemu su izvestile sve veće medijske kuće.  Glavni izvršni direktor banke "JPMorgan Chase" Džejmi Dajmon, bitkoin je nazvao "prevarom", a ljude koji ga kupuju "budalama". Američki poslovni magnat Voren Bafet bitkoin je 2014. godine proglasio "fatamorganom" i ulagače savetovao "da ga zaobiđu". 
 
Međutim, vrednost bitkoina se od tada udesetostručila.
 
Šta se događa? 
 
"Jednostavnim rečima, svedočimo investicionoj groznici.
 
Bitkoin je prvog dana 2017. godine dosegao vrednost od 1.000 američkih dolara. Početkom ove nedelje vredeo je 12.000 američkih dolara, a nakon toga je bukvalno podivljao: vrednost mu je u četvrtak na nekim berzama premašivala 17.000 američkih dolara, a na barem jednoj iznosila 18.000 dolara. Vrednost ostalih kriptovaluta takođe je skočila, iako one vrede mnogo manje od bitkoina. 
 
Mnogo je razloga za rast vrednosti ove valute. Bitkoin je na određenim tržištima deregulisan, a ove godine izniklo je desetak novih hedge fondova za trgovinu kriptovalutama poput bitkoina. Američke berze Nasdaq i Chicago Mercantile Exchange planiraju ulagačima da omoguće trgovanje bitkoinima. 
 
Međutim, glavni razlog za rast bitkoina je upravo u njegovom rastu. Mali ulagači vole brze prilike za zaradu pa se smatraju genijalcima kada vrednost njihove valute ovako brzo poraste. Pri tome lako se i opeći. 
 
Neki ulagači uporedili su bitkoin ludilo s ekonomskim balonom "dot-com" na prelazu decejija. Drugi, poput Dajmona, proglasili su situaciju gorom od tzv. tulipske manije iz 17. veka, poznatog istorijskog ekonomskog kraha.
 
Bafet je 2014. godine izjavio da je "ideja da bitkoin ima ogromnu vrednost jedna velika šala". To je istina, jer iza bitkoina ne stoji zarada neke kompanije ni moć vlade ili zakona. Nema kamata niti dividendi."
 
Zašto bi iko želeo ili morao da koristi bitkoin?
 
"Bitkoin je stvoren 2009. godine kao nova vrsta valute za digitalno doba. Nadilazi međunarodne granice i nije mu potrebna podrška banaka ili vlada. Međutim, njegov ovogodišnji ubrzani rast i nestabilnost potkopavaju održivost bitkoina kao valute. 
 
Umesto valute, bitkoin se trenutno više smatra imovinom na koju će se u budućnosti moći tražiti povrat."
 
Ima li bitkoin pravu vrednost?
 
"Ima, zbog tehnologije koja stoji iza njega. Bitkoin je izgrađen na blockchainu, javnoj bazi podataka koja sadrži sve transakcijske podatke o svakom korisniku bitkoina. Transakcije se dodaju u "blokove", odnosno nizove koda koji čine lanac. Čak i kritičari poput Dajmona podržavaju upotrebu ove tehnologije za praćenje plaćanja."
 
Postoji li zakonski i legitiman način ulaganja u bitkoin?
 
"Berze bitkoina imaju trnovitu istoriju. Nekad najveća berza Mt.Gox zatvorena je 2014. godine, nakon gubitaka stotina miliona američkih dolara u bitkoinima usled hakerskog napada. 
 
Danas se bitkoini mogu kupovati i prodavati putem aplikacije Coinbase, a usluga platnog prometa Square takođe uvodi bitkoin. U SAD-u takođe postoje bankomati za bitkoin na kojima se ta valuta može zamijeniti za gotovinu ili obrnuto.
 
Aplikaciju Coinbase najpre je potrebno povezati s bankovnim računom, a za svaku transakciju naplaćuje se mala naknada, kao i kod drugih aplikacija za trgovanje deonicama. 
 
Međutim, transakcija može potrajati vrlo dugo, i preko jedne nedelje. Kupovna cena pri tom ostaje ista, ali bitkoin nije moguće prodati do završetka transakcije. 
 
Ako cena padne pre toga, nemate sreće", zaključuje Figerman za CNN.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija