Posle kafe, cigareta i putarine poskupeće i neke životne namirnice

Povećanje akciza od 1. januara je promenilo cenovnike za pojedine proizvode, pa građane u prodavnicama očekuju veće cene kafe, cigareta i žestokih pića, očekuje se da poskupi i putarina kao, ali i cene prehrambenih proizvoda.
Posle kafe, cigareta i putarine poskupeće i neke životne namirnice
Foto: 021.rs

Blic navodi da se procenjuje da će cena kafe porasti za 10 odsto, dok će cena paklice cigareta biti skuplja za šest ili sedam dinara zbog godišnjeg usklađivanja akciza na duvan koje su 1. janura veće za 2,28 dinara i po jednoj paklici iznose 64 dinara. Putarina bi prema dogvoru države sa MMF trebala da o februara poskupi za tri odsto.

Zoran Nikolić iz Nacionale organizacije potrošača Srbije kaže da ova poskupljenja nisu jasna jer je inflacija već godinama niska.

- Građani svakako ne mogu preko onoga koliko imaju. Sigurno je da će manje trošiti na kafu i cigarete i tražiće alternativne putne pravce zbog povećanja putarine. Drugim rečima, snalaziće se. Ali na ovaj način se smanjuje kupovna moć koja je već jako niska, a smanjuju se i prihodi budžeta - navodi Nikolić.

On dodaje da nije tačno da nema zarade na tržištu jer su trgovačke marže visoke.

Stučnjaci navode i da se očekuje da zbog suše u 2017. godini narednih meseci dođe i do poskupljenja hrane. Agro-ekonomski analitičar Milan Prostran ne očekuje veći rast cena, pre svega osnovnih prehrambenih proizvoda.

- Tu mislim na hleb, brašno, ulje, šećer i pileće meso. Mada na tim proizvodima proizvođači najlakše mogu da ispeglaju svoje gubitke jer su to proizvodi koji se redovno troše. Na njima mogu da nadoknade gubitke zbog suše i svega uloženog što im se nije vratilo. Međutim, država ima neku vrstu kontrole, posebno kada se radi o hlebu. Slično bi moglo da se desi ako bi došlo do značajnijeg poskupljenja ulja, brašna ili šećera. Država ima tu robu u rezervama i pokušala bi da interveniše - navodi Prostran.

Prema njegovim rečima, kada su u pitanju neki drugi proizvodi koji nisu toliko u prometu, kao više kategorije mesa, trajni proizvodi i slično, može doći do poskupljenja.

- To je izvesnije jer se zbog manje potrošnje neće toliko primetiti povećanje cena - kaže Prostran.

On dodaje da je najveća "kočnica" za rast cena slaba kupovna moć građana.

  • Privatnik

    03.01.2018 18:16
    @ av
    Još niste ukapirali?
    Čim se povećaju plate zaposlenih u javnom sektoru, povećaju sve svi porezi lančano i privatnicima i gradjanima (PDV, akcize i slično) .Očekujte i povećanje poreza na imovinu i rast cena komunalnih usluga,
    Treba prikupiti dosta novca za uvećane plate zaposlenih u javnom sektoru i razne solidarne pomoći, paketiće za NG za njihovu decu i sl.)
    Nije budžet rupa bez dna da se može iz njega samo deliti, treba neko i da uplati pre toga.
    Sve dok se višak zaposlenih u javnom sektoru ne otpusti, a javna preduzeća ne privatizuju,biće tako.Do tada -koliko njima procentualno povećaju plate, toliko se povećaju porezi.
  • pawlle

    03.01.2018 17:04
    vucicevo prokletstvo,,nesposobnost,bahatost......
  • hell

    03.01.2018 14:05
    " ova poskupljenja nisu jasna jer je inflacija već godinama niska."

    Ali je zato godinama dubina politicarskih dzepova sve veca.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.