Nemački pasoš najjači, Srbija na 41. mestu

Petu godinu zaredom Nemačka je vlasnica najjačeg pasoša na svetu, sudeći prema Henley Passport indeksu.
Nemački pasoš najjači, Srbija na 41. mestu
Foto: Pixabay
Indeks najjačeg pasoša se određuje prema tome u koliko zemalja građani jedne zemlje mogu slobodno da putuju, odnosno bez vize. Nemačka je ponovo zauzela prvo mesto, a od ove godine Nemci mogu slobodno da putuju u 177 zemalja na svetu.
 
Kako navode, na drugom mestu našao se Singapur, čiji građani bez vize mogu putovati u 176 zemalja, a treće mesto zauzima čak osam zemalja – Danska, Finska, Francuska, Italija, Japan, Norveška, Švedska i Velika Britanija, čiji građani mogu slobodno putovati u 175 država.
 
Četvrto mesto zauzimaju Austrija, Belgija, Luksemburg, Holandija, Švajcarska i Španija.
 
Srbija se nalazi na 41. mestu i bez vize može posetiti 119 zemalja, Crna Gora 48. mesto deli sa Rusijom i može posetiti 110 država, BiH je na 51. mestu, a Hrvatska je najbolje rangirana u regionu i nalazi se na 21. mestu, a ne treba joj viza za čak 155. zemalja.
 
Na samom dnu liste našli su se građani Sirije, Iraka i Avganistana koji bez vize mogu putovati u tek dvadesetak zemalja.
  • PatriJota

    11.01.2018 13:37
    Jel
    Madjarski Utlevel je jaci od Hrvatske Putovnice.
  • @GoranS

    11.01.2018 06:12
    @GoranS
    Nije nam baš svima rodni kraj u nekom od pasivnih delova bivše SFRJ, ima nas valjda i koji smo iz Vojvodine
  • GoranS

    10.01.2018 15:04
    Uglavnom svi stanovnici zemalja koje su među prvih deset mogu od svojih zarada da putuju svuda.A mi možemo po zemljama regiona,što u bivše zemlje SFRJ da posetimo rodni kraj i da sredimo neke papire ili u Grčku na more.A u Mađarsku,Rumuniju i Bugarsku u šverc...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.