Počinje Svetski ekonomski forum u Davosu

Svetski ekonomski forum (WEF), koji počinje danas u švajcarskom zimskom odmaralištu Davosu, okupiće i ove godine svetske lidere i političke i ekonomske elite, u uslovima geostrateških podela na više frontova, koje imaju dalekosežne političke, ekonomske i društvene posledice.
Tema ovogodišnjeg 48. foruma je "Izgradnja zajedničke budućnosti u podeljenom svetu", a 2.500 učesnika, među kojima 70 šefova država i vlada, nastojaće da definišu zajedničke akcije i mere za rešavanje globalnih problema.
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić će, takođe, učestvovati na forumu, koji je, kako je nedavno rekao, "dobro mesto, jer se sretnete sa stotinu državnika, za šta vam je potrebno godinu ili dve u drugim okolnostima...".
 
Forum koji privlači najistaknutije predstavnike finansijskih krugova prilika je za svetske lidere da uspostave komunikaciju sa finansijskom elitom, a ovogodišnji forum će se, kako su saopštili organizatori, odvijati u atmosferi sve većih nejednakosti i pokušaja traženja rešenja da se smanji jaz između bogatih i siromašnih.
 
Prvi put posle gotovo dve decenije najavljeno je i učešće američkog predsednika, ali je poseta Donalda Trampa sada neizvesna zbog delimične finansijske blokade federalne vlade, saopšteno je iz Bele kuće.
 
"Predsednik sada neće ići na Floridu, a o Davosu, kako iz perspektive predsednika tako i iz perspektive Kabineta, biće odlučeno na dnevnoj bazi", saopšteno je iz Bele kuće.
 
Prema prvobitnom planu, Tramp treba da održi završni govor na WEF-u koji traje do 26. januara.
 
Nemačka kancelarka Angela Merkel dolazi i ona će u sredu održati govor o Evropi. Očekuje se i dolazak francuskog predsednika Emanuela Makrona i britanske premijerke Tereze Mej.
 
Učesnici su i šefica Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard, direktor IBM Đini Rometi i norveška premijerka Erna Solberg.
 
Glavni finansijski i ekonomski savetnik kineskog predsednika Lju He, predvodiće kinesku delegaciju u Davosu, a potvrđeno je i prisustvo kanadskog premijera Džastina Trudoa i šega izraelske vlade Benjamina Netanjahua.
 
Indijski premijer Narendra Modi će ove godine biti među govornicima, što je prvi put da jedan indijski premijer boravi u Davosu od 1997. godine.
 
Švajcarsko selo Davos, u kome se održava WEF, tokom cele godine izgleda kao i svako drugo alpsko skijaško selo, ali se pred početak skupa političkih i ekonomskih lidera pretvara u tvrđavu. Barikade, jake snage policije i obezbeđenja, punktovi za proveru, ograničenja naleta letelica, samo su neke od mera bezbednosti.
 
Procenjuje se da je ukupna cena obezbeđivanja Davosa oko devet miliona franaka (9,37 miliona dolara).
 
Svake godine uoči WEF-a, gotovo tradicionalno se organizuju i protesti, pa je tako 13. i 14. januara nekoliko stotina demonstranata marširalo ulicama Berna, u znak protesta zbog planirane posete američkog predsednika WEF-u. Demonstranti su nosili transparente poput "Jedite bogate", "Borite se protiv Trampa, Svetskog ekonomskog foruma i kapitalizma".
 
Iz WEF-a su nedavno upozorili da je globalna ekonomija u opasnosti od nove krize i da će automatizacija i digitalizacija verovatno smanjiti zapošljavanje i plate većine, dok će istovremeno uvećati bogatstvo najimućnijih.
 
Ove godine, projekti i programi foruma biće fokusirani na "izgradnju zajedničke budućnosti u podeljenom svetu", sa ciljem da se svetski lideri ponovo posvete poboljšanju situacije u svetu.
 
Čak devet od deset anketiranih stručnjaka nedavno je izrazilo zabrinutost zbog pogoršanja ekonomskih i političkih prilika između svetskih sila, prema izveštaju WEF-a, izrađenom na osnovu ankete u kojoj je učestvovalo oko 1.000 svetskih stručnjaka i kreatora politika. Četvoro od pet ispitanika je, takođe, istaklo da uviđaju povišen rizik od ratnih sukoba.
 
Među najznačajnijim rizicima sa kojima se svet suočava u ovoj godini su ekološke katastrofe, sajber-kriminal, velike prisilne migracije i izazovi u globalnoj trgovini, prema najnovijem izveštaju WEF-a.
  • konj

    23.01.2018 08:56
    razjeb do kraja, aaa
    Ide Vule po nove zadatke tj. da čuje kako do kraja razj.bati državu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.