Predsednik Fiskalnog saveta: Plate i penzije ne povećavati pre 2019.

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović izjavio je da novog povećanja penzija i plata u javnom sektoru ne bi trebalo da bude pre 2019. godine, jer Srbija u suprotnom rizikuje ponovni ulazak u deficit.
Predsednik Fiskalnog saveta: Plate i penzije ne povećavati pre 2019.
Foto: Pixabay
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da bi penzije i plate u javnom sektoru mogle da budu povećane od septembra ove godine. Ministar finansija Dušan Vujović poručio je, međutim, da neće dati saglasnost da plate i penzije rastu brže od rasta privrede. Vujović nije hteo da komentariše da li će ostati u Vladi ukoliko rashodi ipak budu veći od onoga za šta je spreman da da saglasnost, rekavši da je za takve komentare prerano.
 
Pavle Petrović za N1 kaže da bi nove povišice ugrozile dobar fiskalni rezultat koji je Srbija postigla. Ukoliko rast plata i penzija ne bi pratio rast privrede, Srbija bi mogla postepeno da ponovo uđe u deficit što bi opet zahtevalo nove mere fiskalne konsolidacije, upozorio je.
 
Budući da je budžetom već definisano da će penzije u ovoj godini porasti za pet odsto, a plate u javnom sektoru za nešto veći procenat, naredne povišice moguće su tek u 2019. godini, smatra predsednik Fiskalnog saveta. I to povećanje bi, prema njegovim rečima, trebalo da prati privredni rast u 2019. koji bi realno trebalo da bude oko 3,5 odsto plus inflacija.
 
Petrović ističe i da je privredni rast Srbije (oko tri odsto) i dalje manji u odnosu na uporedive zemlje (oko 4,5 odsto).
 
"Ključni faktor su povećane investicije u privatnom sektoru, pre svega u sektoru malih i srednjih preduzeća", objašnjava i dodaje da je privredni ambijent taj koji koči razvoj, odnosno vladavina prava, ugovori, korupcija… Kada se, kako kaže, pogledaju ti elementi, Srbija stagnira u odnosu na region.
 
On je ponovio i da Fiskalni savet sumnja u zvanične podatke o broju zaposlenih, jer je zaposlenost od 2012. do 2017. porasla za skoro 20 odsto, dok je BDP u tom periodu porastao tek za šest odsto.
 
"To se nigde nije desilo. Posledica toga bi bila da je produktivnost morala da padne za tu razliku. Mi to nigde ne primećujemo i srećom se nije desilo", navodi Petrović i ukazuje na podatak da je u istom periodu, uprkos podatku o rastu zaposlenosti za skoro 20 odsto, potrošnja imala rast manji od jedan odsto.
  • Eeee

    06.03.2018 10:38
    višak zaposlenih
    Smanjiti poreze i doprinose na zarade, da privatni sektor može da posluje.
    Javni sektor nema mogućnosti da plate poveća -ima viška zaposlenih. Sve dok troje radi jedan posao , logično je da im država isplaćuje trećinu plate.
  • marko

    06.03.2018 10:02
    Izdajnici
    A cene u radnjama otisle do 50%..?toliko o bedniku...
  • Mile

    06.03.2018 09:32
    @dado
    dado! mi nećemo biti najsiromašnija zemlja u Evropi za 4-5 godina. Mi jesmo već najsiromašnija zemlje u Evropi. A za 4-5 godina... "Đekna još nije umrla a kaće ne zna se".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Ruski sud zaplenio imovinu tri banke

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

"Esprit" bankrotirao u Nemačkoj

Poznati trgovački lanac Esprit podneo je zahtev za bankrot na sudu u Diseldorfu, javlja časopis TextilWirtschaft, prenosi Slobodna Dalmacija.

Povećane devizne rezerve Srbije

Bruto devizne rezerve zemlje su na kraju aprila iznosile 25,1 milijardu evra, što je najviši nivo krajem meseca od 2000. godine, od kada se prate podaci na taj način.