Ferero će i dalje otkupljivati lešnike u Srbiji

Plan kompanije Ferero Roše da do 2025. za svoju proizvodnju čuvene "nutele" uglavnom koristi lešnike iz Italije, kako je to juče prenela italijanska agencija ANSA, neće uticati na proizvođače lešnika u Srbiji, niti na saradnju koju oni imaju sa Fererom.
Ferero će i dalje otkupljivati lešnike u Srbiji
Foto: Pixabay
Kako je ANSA prenela, Ferero se lešnicima trenutno snabdeva iz Italije, Turske, Čilea i Južne Afrike, a u planu je da u narednih nekoliko godina u Italiji zasade stabla lešnika na dodatnih 20.000 hektara.
 
Ova vest ne treba da brine proizvođače lešnika u Srbiji, kaže za Danas profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Nenad Magazin.
 
Proizvodnja lešnika u Srbiji, kako kaže, napreduje stalno, ali smo i dalje daleko od velike proizvodnje, jer trenutno možemo da pokrijemo tek 15 odsto od ukupne domaće potražnje.
 
Najveći proizvođači lešnika u svetu su upravo Turska, Čile i Italija i Ferero kupuje lešnike iz svake od ovih zemalja, tvrdi sagovornik Danasa. S druge strane, Fakultet, kako kaže, sarađuje sa Fererom u Srbiji.
 
"Uzgajanje lešnika i saradnja s Fererom je dugoročan proces. Oni su kupili preduzeće Aleksa Šantić u Somboru i tamo se podižu matični rasadi lešnika. Osim toga dogovorena je i saradnja sa domaćim proizvođačima i zainteresovanost među našim proizvođačima za lešnik je sve veća", ističe profesor Magazin.
 
Prema poslednjim zvaničnim podacima iz popisa 2012. pod zasadom leske u Srbiji je bilo ne više od 1.000 do 1.200 hektara zemlje. Međutim, kako profesor Nenad Magazin kaže, od tada može da se računa da je u Srbiji na godišnjem nivou podizano 500 hektara lešnika. Ferero je 2015. kupio poljoprivredno preduzeće Aleksa Šantić u Somboru za 7,95 miliona evra, a plan je bio da se leska zasadi na 40 hektara. To je bio logičan nastavak saradnje koja je počela još februara 2014, kada je tadašnji ministar poljoprivrede Dragan Glamočić sa predstavnicima Ferero grupe u Vladi potpisao memorandum o razumevanju kojim je predviđena saradnja i proizvodnja na prvih 1.500 hektara.
 
Prošlog leta su predstavnici ove kompanije rekli za Danas da je "područje Srbije pogodno za gajenje ove biljke, a da su prirodni uslovi čak kvalitetniji nego u Turskoj". Oni su tada objasnili i kako izgleda njihova saradnja sa proizvođačima lešnika u Srbiji.
 
"Ugovor sa našom kompanijom podrazumeva da proizvođač nabavi preko nas selektovane sadnice, čija se cena regresira preko Ministarstva poljoprivrede. Mi obezbeđujemo tehničku podršku kroz seminare i predavanja, dok treća stavka ugovora podrazumeva otkup roda, koji se najpre nama nudi i tek ako ima boljih ponuđača može se prodati i nekom drugom", rekli su iz Ferera.
  • uzgajivac

    07.04.2018 08:25
    Tekst je pun netacnih podataka.

    Kao prvo, Ferrero je demantovao da ce kupovati samo Italijanske lesnike. Vest je nastala u engleskoj (da li slucajno ili namerno) i kazu da su lose preveli sa italijanskog, neku vest iz Italije o prosirenju zasada pod lesnikom. Vest da ce se koristiti samo lesik iz Italije nema nigde u Italijanskim novinama vec samo u jednim u Engleskoj,, a sam Ferrero u Italiji je to demantovao.

    Drugo, u Aleksi Santicu samo rasadnik je velicine 40 hektara, a zakljucno sa utorkom imaju posadjeno 600 hektara pod lesnikom. To znam jer sam u Utorak pricao sa direktorom kad sam bio po sadnice.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija