Strmoglav pad prodaje dizelaša u Nemačkoj

Prodaja dizel vozila u Nemačkoj doživela je pad od čak 25% tokom marta, prvog meseca nakon što je Savezni sud dozvolio gradovima da zabrane vozila na ovu gorivo na svojim ulicama.
Strmoglav pad prodaje dizelaša u Nemačkoj
Foto: Pixabay
Prodaja ovih vozila u Nemačkoj je padala od početka godine, 17,6% u januaru i 19,5% u februaru.
 
Nemačkim proizvođačima poput Folksvagena i Dajmlera nisu pomogli ni podsticaji za kupce novih dizelaša da zaustave ovaj "potop", pa dizel sada ima tek 31,4% udela u tržištu, kojim je svojevremeno dominirao.
 
Strah među vozačima od mogućih ograničenja korišćenja automobila i kratka isporuka vozila sa novom generacijom motora Euro 6 standarda sigurno će se odraziti na prodaju i u narednim mesecima, pa se predviđa da će udeo dizelaša pasti na tek 25%.
 
Pad prodaje dizel vozila u Nemačkoj najviše je pogodio strane proizvođače, pre svih Volvo sa padom od 25% i Reno sa 24%, dok je u premijum klasi najviše stradao Audi sa padom prodaje od 13%.
 
Masovno okretanje kupaca od dizela počelo je nakon Folksvagenove "dizelgejt" afere 2015. kada je nemački gigant priznao da je varao na testovima izduvnih gasova u SAD. Skandal koji je koštao VW oko 30 milijardi dolara proširio se na celu auto-industriju, a to je izazvalo ogromna ulaganja u tehnologiju električnih vozila.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija