Indija uvodi porez na odlazak milionera

Indijske vlasti su odlučile da počnu sa oporezivanjem migracije zbog sumnje da najbogatiji beže iz zemlje kako bi izbegli nadzor i poreske obaveze, što ima direktne posledice po poreske prihode države.
Indija uvodi porez na odlazak milionera
Foto: Pixabay
Zbog toga je indijski Centralni odbor za direktne poreze (CBDT), koji savetuje Ministarstvo finansija o poreskim politikama, osnovao zasebno telo sa zadatkom da izradi set propisa na osnovu kojih će se oporezovati oni koji planiraju da napuste zemlju.
 
Izveštaj banke "Morgan Stenli" nedavno je pokazao da je 7.000 milionera napustilo Indiju prošle godine, dok ukupna cifra za protekle četiri godine premašuje 23.000. Prema podacima Kredi Svisa, u Indiji je u novembru bilo oko 245.000 milionera.
 
"Pojedine zemlje širom sveta imaju porez na izlazak iz zemlje", kaže Džiger Saija iz advokatske kompanije BDO i dodaje da se mnogi bogati Indijci sa lista navodnih utajivača poreza spominju u "Panamskim" i u "Rajskim papirima".
  • Nekons

    13.04.2018 11:07
    ...
    Bravo za Indijce. Nek dođu kod nas, ovde ne moraju da plaćaju ni pporez, ni radnike...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.