Siva ekonomija "pojede" kilometar auto-puta svaki dan

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež kaže da zbog sive ekonomije Srbija svaki dan izgubi kilometar auto-puta, kao i da nema sektora u privredi koji nije pogođen nelegalnom konkurencijom.
Siva ekonomija "pojede" kilometar auto-puta svaki dan
Foto: 021.rs
Čadež navodi da brojke pokazuju da su sektori usluga, maloprodaje, turizma i tekstila najizloženiji sivoj ekonomiji, te da je čak 60 odsto tekstilne robe na domaćem tržištu vezano za sivu zonu.
 
"Na pijacama možete naći švercovanu robu koja nema nijedan sertifikat države Srbije", rekao je Čadež.
 
On je ukazao na kompleksne probleme kao što su način carinjenja i tarifni carinski brojevi i određivanje cene pri uvozu, navodeći da je više od 100 inicijativa PKS u proteklih godinu dana bilo vezano za borbu protiv sive ekonomije.
 
Kao primer pozitivne saradnje PKS sa privrednim subjektima Čadež je naveo nedavno uspešno sprovođenje zajedničke akcije u sprečavanju šverca poljoprivredne agromehanizacije iz drugih zemalja.
 
Čadež je istakao da je legalna privreda najveći gubitnik u sivoj ekonomiji i ukazao da je važno da država učini sve što je moguće u borbi protiv nelegalne konkurencije. On, takođe, smatra i da privrednici koji legalno posluju i redovno plaćaju poreze treba da upućuju na probleme i na to u kojim bi segmentima institucije i inspekcije mogle bolje da rade svoj posao.
 
Predsednik PKS je pohvalio NALED za sistemsko i koordinisano bavljenje problemom sive ekonomije kroz uvezivanje raznih segmenata u državnoj administraciji kako bi borba protiv sive ekonomije bila efikasnija.
 
"To još uvek ne znači da ćemo dobiti taj rat, ali bar možemo da krenemo u suzbijanje sive ekonomije", kazao je Čadež.
  • Jova

    16.04.2018 10:05
    Samo nam novi autoputevi trebaju, da gasterbajteri ugodno dodju do BG, drugo sve imamo. To sto narod jednom godisnje ide na more ili na selo moze i starim putem.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.