Ekonomisti: Država može da smanji akcize na gorivo, pitanje je da li želi

Ekonomisti okupljeni oko časopisa "Makroekonomske analize i trendovi" kažu da država ima instrumente kojima bi mogla da interveniše i smanji akcizu, ali dodaju da je pitanje da li Vlada želi da napravi takav korak.
Ekonomisti: Država može da smanji akcize na gorivo, pitanje je da li želi
Foto: Pixabay
Ekonomista Ivan Nikolić za N1 objašnjava da su akcize važne za punjenje budžeta, ali da državnu kasu najviše puni PDV.
 
"U situaciji kada naglo raste cena goriva, na neki način upravo država tu treba da bude kao jedan amortizer, i to može da uradi preko akciza. Budžet se puni pre svega preko PDV-a i ukoliko dođe do neke korekcije akciza, preko većeg PDV-a bi možda mogao da se postigne neutralni efekat po budžet", objasnio je Nikolić.
 
Porast cene goriva će imati, dodaje, najviše uticaja na inflaciju u Srbiji i mogla bi da ugrozi potrošačku korpu prosečnog domaćinstva.
 
Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je da se nada da će svetska cena nafte u narednom periodu pasti što bi moglo da dovode do pojeftinjenja goriva u Srbiji i dodao da ukoliko do toga ne dođe postoji mogućnost da i vlada preduzme određene mere.
 
Cene goriva u poslednjih mesec dana u Srbiji su porasle za 4,8 odsto, dok je dizel poskupeo za 6,2 odsto usled poskupljenja sirove nafte.
 
Nezadovoljni potrošači su usled poskupljenja najavili proteste za petak, 8. jun.
  • alex

    06.06.2018 12:42
    @m
    Debilcino ides li ti u market, na pijacu?
    Koristis li komp?
    E vidis u sve to ulazi i gorivo te kad je gorivo skuplje i sve ostalo je skuplje?
    Bistos? Ili ti je sendvic blokirao vijuge/
  • Mirko

    06.06.2018 12:25
    Letovanje
    Sa devojkom putujem kolima na letovanje koja su veliki potrosac, u pitanju je dzip BMW X6 i stvarno trosim jako puno na gorivo ako se ove akciza smanje, bice mi znacajno manji troskovi putovanja tako da se nadam da ce Vlada smanjiti akcize ili ukinuti na gorivo .
  • ljudi

    06.06.2018 12:08
    oni su pukli
    valjaju se u svom dreku od kreativnog knjigovođenja i državnog simuliranja, nemaju drugih alata nego da čine ono što najbolje umeju, da građanima otežavaju život kako god znaju i umeju; a je li Nikolić rekao koji pdv, da li od uvoza strane robe ili privrede? država živi i od akciza, i neporeskih prihoda (kazne, takse, naknade); što ne ubiru pdv od privrednika, možda zato što ih nema? šta sve nije poskupljivalo ovde unazad 20 godina da bi oni i dalje bili tu gde jesu i nama zagorčavali život.
    https://www.blic.rs/vesti/ekonomija/izvestaj-ministarstva-finansija-otkrio-sta-to-najvise-puni-budzet-srbije/zwe02j6

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.