Ipak ništa od spajanja Unikredit i Sosijete banaka

Sosijete ženeral mora da plati 1,3 milijarde evra zbog mita i prevare, tako da izgleda, zasad, ništa od spajanja s Unikreditom.
Ipak ništa od spajanja Unikredit i Sosijete banaka
Foto: 021
Francuska banka kažnjena je za dugogodišnje podmićivanje u Libiji, kao i za manipulisanje kamatnim stopama, a njeno moguće spajanje s italijanskim konkurentom će, čini se, ipak sačekati nešto stabilnija vremena za obe banke.
 
Američki regulatori su objavili da su s bankom Sosijete postigli nagodbu vrednu više od 1,3 milijarde dolara, čime će zaključiti dva slučaja u kojima se istraživala uloga francuske banke u podmićivanju libijskih zvaničnika i manipulisanju kamatnim stopama. Radi se o dugogodišnjim istragama, od čijih ishoda su zavisili i finansijski rezultati poznate francuske banke, a neizvesnost je manjim delom onemogućavala konkretnije planiranje budućeg poslovanja, pa tako i ovih dana opet oživljene mogućnosti spajanja s italijanskim konkurentom Unikreditom. 
 
Francuskoj banci se na teret stavljalo da je u dva razdoblja, tokom 2006. i od 2010. do 2011, na londonskom tržištu davala lažne podatke o kamatnim stopama po kojima je pozajmljivala novac. Londonsko međubankarsko tržište svakodnevno objavljuje referentne kamatne stope za niz valuta prema kojima se ravna globalna finansijska industrija i od kojih zavise ugovori vredni milijarde i milijarde dolara. 
 
Sosijete je na taj način sklopio 13 investicionih ugovora i posao restrukturiranja u sveukupnoj vrednosti od 3,66 milijardi dolara, a na poslovima je banka zaradila više od 520 miliona dolara. 
 
Kazna koju Sosijete mora da plati zbog podmićivanja iznosi 585 miliona dolara, a u prvom slučaju takve vrste ona će u jednakim iznosima biti razdeljena između američkih i francuskih regulatora koji su zajednički radili na istrazi. 
 
Slučajevi koji će se formalno završiti kad u njujorškoj sudnici predstavnici Sosijetea i zvanično priznaju krivicu, bili su potencijalni problem mogućem spajanju francuske banke i njenog italijanskog konkurenta Unikredita. Nagađanja o spajanju ove dve banke ponovo su se javila tokom ovog vikenda, iako se takve glasine ponavljaju s vremena na vreme već deset godina.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.