Deset najskupljih gradova na svetu

Konsultantska kuća ECA International, koja se bavi analizom kvaliteta života u svetskim metropolama, objavila je godišnju lestvicu najskupljih gradova za život 2018. godine, piše "Biznis insajder".
Deset najskupljih gradova na svetu
Foto: Pixabay
U izradi ove lestvice ECA je koristila nekoliko važnih parametara: cenu potrošačke korpe, cenu stanovanja, pristupačnost i cenu rekreativnog sadržaja, odevanje, cenu hrane u restoranima, ali i cenu alkohola i cigareta. Jasno, to je samo deo parametara koji su se gledali.
 
Evropski gradovi pokazali su se kao veoma skupi. Od sto najskupljih gradova trećina ih je u Evropi. Od pet najskupljih gradova čak četiri su u Švajcarskoj. 
 
Prvo mesto, prilično iznenađujuće, zauzima Karakas u Venecueli. Karakas, jasno, nije najskuplji grad na svetu zbog luksuza, nego zbog katastrofalne ekonomske situacije u Venecueli, državi žrtvi propalog socijalističkog eksperimenta. Inflacija u toj zemlji je 7000 odsto po godini, a to je brojka iz marta ove godine. Samo poslednjih šest meseci inflacija iznosi 1800 odsto. To je uticalo na porast cena hrane i svega drugog.
 
Ovo je deset najskupljih gradova:
 
10. Šangaj, Kina
 
9. Oslo, Norveška
 
8. Seul, Južna Koreja
 
7. Tokio, Japan
 
6. Luanda, Angola
 
5. Bern, Švicarska
 
4. Bazel, Švajcarska
 
3. Ženeva, Švajcarska
 
2. Cirih, Švajcarska
 
1. Karakas, Venecuela

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.