Dina karticom će se plaćati u 160 zemalja sveta

NBS i najveća kineska korporacija za finansijske usluge i kartična plaćanja Čajna JunionPej potpisaće narednih dana ugovor o saradnji.
 Dina karticom će se plaćati u 160 zemalja sveta
Foto: Pixabay
Ugovor će omogućiti da se srpskom Dina karticom plaća u 160 zemalja sveta.
 
S druge strane, kineski državljani moći će dok borave u Srbiji da podižu novac sa bankomata svojim karticama, kao i da plaćaju robu i usluge, kaze za Tanjug generalni direktor Sektora za platni sistem NBS Dragana Stanić. 
 
"Cilj te saradnje je, pre svega, da se omogući prihvatanje kartica CUP-a na teritoriji Srbije na mreži bankomata i POS uređaja tako da kineski turisti mogu slobodno da plaćaju u Srbiji sa instrumentom kojim raspolažu i kojim plaćaju u svojoj zemlji", kaže Stanićeva. 
 
Saradnja sa kineskim gigantom, koji je ujedno i najbrže rastući kartičarski sistem na svetu i jedan od tehnološki najnaprednijih sistema koji postoje, omogućiće našoj Dini da koristi kinesku tehnologiju bezkontaktnog plaćanja, kao i plaćanje na internetu. "Drugi cilj ove saradnje je da se napravi zajednička kartica, Dina karda i Čajna JunioPeja, koja će onda omogućiti Dini kao nacionalnoj platnoj kartici da može da se koristi na celokupnoj mreži CUP-a koja postoji u preko 160 zemalja i da se njome plaća bilo gde u svetu", ističe Stanićeva. 
 
Ugovor sa kineskom stranom se, kaže, potpisuje upravo ovih dana dok je Memorandum o saradnji potpisan pre nekoliko meseci, "i sada se kreće u tehničku implementaciju svega što je dogovoreno". Da se značajne promene dešavaju po pitanju Dina kartice i načina na koji će od sada ona biti korišćena, podseća Stanićeva, pokazuju i nedavne izmene Zakona o međubankarskim naknadama i posebnim pravilima poslovanja kod platnih transakcija. 
 
Korisnici koji već koriste platne kartice, a nemaju Dina kard, dobiće srpsku karticu kada im "istekne" ona koju imaju u stranoj banci koja posluje u Srbiji, a moći ce, pored domaće, da uzmu ponovo karticu banke u kojoj imaju račun. Jedan od najbitnijih razloga za takvu odluku zakonodavca je činjenica da se 87 odsto transakcija platnim karticama u našoj zemlji obavlja preko platnih sistemima koji se nalaze u inostranstvu kao i zbog toga što Srbija nema pravo uvida u njihovo funkcionisanje. 
 
"To je značajan sistemski rizik i zato je bilo neophodno preduzeti meru kojom će se obezbediti pouzdano funkcionisanje platnog sistema", dodaje Stanićeva. 
 
Svi građani koji imaju račun u nekoj od banaka će od 17. avgusta imati pravo na besplatnu Dina karticu, ali banke nemaju obavezu da izdaju Dinu klijentima sve dok im ne istekne postojeća kartica koju su dobili od tih banaka.
  • gari

    14.07.2018 09:13
    @Gargamel niko te nece sibati po usima ako je ne koristis, drugo u americi imaju milio kartica za sve i svja, trece ako ti tamo ne radi javi se ali ako radi izvini se, mada mislim da je tvoj domet mala amerika u zrenjaninu
  • NoHate

    14.07.2018 09:10
    Besplatna je
    Imaću obe! Ako na njoj bude niža provizija kao ranije, koristiću je! I ovako imam gomilu kartica za sve i svašta, i zašto ne bih poveo računa i o sebi a ne o bankama!
  • \/

    14.07.2018 08:19
    A za sve ostalo tu su MasterCard i Visa. Zašto bih koristio Dina Card kada mi je sa Visa omogućeno podizanje keša na svim bankomatima bez naknade i plaćanbe bez naknade apsolutno svuda???

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija