Pad turske lire neće uticati na Srbiju

Pad turske lire neće imati uticaj na turske investicije koje su planirane u Srbiji, ocenio je profesor Beogradske bankarske akademije Zoran Grubišić.
Pad turske lire neće uticati na Srbiju
Foto: Pixabay
On je rekao da pad lire neće imati direktan uticaj na privredu i investicije, i da će taj priliv kapitala biti nastavljen u ovoj godini, jer turska centralna banka i dalje drži niske kamate stope i zaduživanje je povoljno.
 
Ocenio je da pad turske lire može imati posredan uticaj na Srbiju preko evrozone, na koju se oseća pritisak turske krize preko turskog javnog duga i zaduženosti. 
 
"Evropske banke, kao što su francuske, nemačke, italijanske, najviše su kupovale turske državne obveznice i ulagale u tursku privredu. Tako da može da utiče posredno preko toga, nekog malog slabljenja evra, ali prema trećim valutama", rekao je Grubišić. 
 
Kako je objasnio, to nije nikakav direktan efekat na privedu, već može, na primer, da posredno da utiče na građane koji su se zadužili u francima, ukoliko franak poraste prema evru. Posredan efekat mogao bi, kako je ocenio da se vidi preko javnog duga u Srbiji, jer je trećina tog duga u dolarima, a za očekivati je da dolar ojača prema evru. 
 
Turska je prošle nedelje zapala u finansijsku krizu pošto je vrednost lire potonula usled zabrinutosti zbog vladinih ekonomskih politika i tenzija u odnosima sa SA. Pošto je potonula prethodne nedelje, vrednost lire juče je pala za dodatnih sedam odsto, pošto mere centralne banke nisu uspele da obnove poverenje investitora.
  • Cocco

    14.08.2018 10:17
    "...ocenio je profesor Beogradske bankarske akademije Zoran Grubišić."
    A Beogradska bankarska akademija pripada Univerzitetu Union u Beogradu... Univerzitetu koji je iznedtrio niz kadrova koji zauzimaju visoke pozicije u privredi i vlasti ove države!
    Još 2009. godine Univerzitet „Union“ je u sudskom postupku jer pokušavaju da utvrde ko je vlasnik čega...
    Prema tome, ako prodesor sa takvog univerziteta kaže da "...Pad turske lire neće imati uticaj na turske investicije koje su planirane u Srbiji...", onda to ima svoju težinu!
  • Mile

    14.08.2018 09:45
    Svaka kriza je, prema našim političarima, naša šansa. I zbog toga smo permanentno u "šansi", to jest u krizi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija