Profit ne zna za granice: Republika Kosovo na rafovima u Beogradu

Možda zvanična Srbija još uvek nije priznala Kosovo kao državu, ali primer prodavnice obuće iz centra Beograda koja svojim kupcima nudi i robu na čijoj se deklaraciji kao zemlja porekla vodi Republika Kosovo - pokazuje da domaći trgovci nemaju problem sa tim.
Profit ne zna za granice: Republika Kosovo na rafovima u Beogradu
Foto: Pixabay
Kako prenosi list "Danas", ovih dana se u jednoj od beogradskih prodavnica obuće, između ostalih brendova, može kupiti i obuća proizvođača Geris iz Ferizaja, odnosno Uroševca. 
 
Ministar trgovine Rasim Ljajić je rekao da roba sa tim oznakama ne bi smela da se pojavi u prodavnicama i pozvao potrošače da takve slučajeve prijave inspekcijama kako bi one mogle da reaguju. 
 
"Ranije je dogovoreno da sve što od roba stigne sa Kosova nosi oznak 'XK'. Ako se na ambalaži nađe ovakva oznaka, za potrošače je to znak da se radi o regularnom uvozu", kaže Ljajić, dodajući da tržišna inspekcija ne može da stigne u svaku prodavnicu.
 
Petar Bogosavljević iz Pokreta potrošača Beograda kaže za "Danas" da mora da se ispoštuje minimum propisa, što znači da u ovom konkretnom slučaju nije smelo da se desi da se u prodavnicama nađe roba na kojoj je deklaracija Republike Kosovo.
 
"Činjenica je da je napravljen propust, ali verujem da inspektori koji su radili proveru ne bi dozvolili da roba ovako deklarisana uđe u Srbiji. Ako, s druge strane, roba nije prošla inspekciju, onda se postavlja pitanje na koji način je dospela u zemlji i na rafove", dodaje Bogosavljević.
 
I dok je deklarisano kao proizvedeno u Republici Kosovo nepoželjno, regularna trgovinska razmena sa Kosovom godinama dobro funkcioniše. To pokazuju i podaci Privredne komore Srbije, prema kojima je u prvih šest meseci ove godine zabeležen ukupan promet između Srbije i Kosova od 231,9 miliona evra, što je za 10,3 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.
  • Andrija Šrek

    20.08.2018 14:32
    ...
    Koliko sam razumeo, ovo je DOBRA vest?
  • G

    19.08.2018 18:34
    @Kosovo za patike - na stranu da su jedino aktuelni vojvođanski "nacoši" koji konstantno baš na ovim stranama dele i prete građanima Vojvodine na osnovu nacionalnosti, mesta rođenja ili mišljenja, obzirom da Albanaca na KiM ima oko 1,2 miliona, a u ostatku Srbije ima oko 7 miliona građana, možete li objasniti na koji to način 15% građana može izabrati svoje predstavnike koji bi potom zauzeli "više od pola parlamenta"? Razumljivo je da licima bez završenih svih osam godina obaveznog osnovnog obrazovanja matematika nije jača strana, ali nije toliko razumljivo kakav to mentalni defekt imate da niste svesni koliko ste glupi te se potom javno hvalite i smejete svojoj sopstvenoj glupost?
  • SVET

    19.08.2018 18:01
    To je provokacija i potrebno je da nadležni provere ovu vest i da se ispita kako je dospela ta obuća u Beogradu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.